NA VIJEST O SMRTI

Rajko Dujmić izgubio je život na mjestu koje je najviše volio

Nesreću je doživio na 38. godišnjicu braka

Piše: L. S. R. /Avaz.ba

4.8.2020

Više od 30 godina Rajko Dujmić (66) svako ljeto, ali i svakom zgodom provodio vrijeme u svojoj vikendici u Starom Lazu nedaleko Ravne Gore u Gorskom kotaru. Mjesto je to, kako je uvijek isticao, na kojem je punio baterije, odmarao se od posla, ali i pisao pjesme i stvarao planove, piše Jutarnji list.

 Tu je nastala “Leina”, tu je na završno brušenje donio “Tonku” i “Da te ne volim”, a i mnogim drugim njegovim uspješnicama ovo je bila obavezna stanica na putu premu uspjehu. 

Stari Laz je bio njegova oaza mira i spokoja. No, sudbina je htjela da u svom najdražem kutku doživi najtežu životnu nesreću - teški saobraćanji udes i nakon višednevne borbe - izgubio je bitku za život.


Novi fosili

Milion puta proša jeo Ulicom Kosa koja vodi od središta Ravne Gore do njegove kuće u Starom Lazu u smjeru Mrkoplja. Strmi uspon koju ulazi u lijevi zavoj je uspješno prošao, a onda, kada je već bio na ravnom dijelu ceste koji se nastavlja uzbrdo još nekih 200 metara neočekivano i neobjašnjivo skrenuo je desno u provaliju.

A baš je ta kobna srijeda popodne za Dujmića i njegovu suprugu Snježanu trebala završiti intimnom večerom kojom bi proslavili 38. godišnjicu dana kad su se upoznali.

Rajko Dujmić svrstava se u najplodonosnije muzičke autore na ovim prostorima. Potpisao je skoro dvije hiljade djela, a u njegovu bogatu knjigu stvaralaštva nisu upisane samo pjesme nego i muzika za film, TV, teatar.

Bez obzira na širok prostor djelovanja, publika Dujmića uglavnom identificira s "Novim fosilima", jednom od najvećih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Ni sam Dujmić ne zna koliko je pjesama uradio za "Nove fosile", ali ističe da su skoro sve bazirane na stvarnom događaju, koji se desio njemu ili nekoj bliskoj osobi.


Snježana i Rajko Dujmić. Arhiva

Supruga i sin

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno sarađivao sa "Srebrnim krilima" te grupom "Riva". Upravo s grupom "Riv"a i pjesmom "Rock me" Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke "Rock me", 1987. godine su "Novi Fosili" nastupili s pjesmom "Ja sam za ples" te Srebrna krila s pjesmom "Mangup". 
Najveći dio svoje karijere Rajko Dujmić proveo je u Novim Fosilima, punih 30 godina, a grupa je njegovim dolaskom, osim sjajnog klavijaturista, dobila i sjajnog kompozitora. Prva pjesma koju je napisao za grupu bila je "Sanjaj me", a Rajko se vrlo brzo dokazao kao vrsni kompozitor čijom je zaslugom je grupa ubirala brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.  

 Najprodavanija ploča "Novih Fosila"- "Budi uvijek blizu" iz 1981. godine prodana je u gotovo 500.000primjeraka, čime je dostigla dijamantni tiraž.Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i "Fosila" kao što su "Plava košulja", "Saša", "Tonka", "Ključ je ispod otirača".

 Poznat je i kao kompotor filmske muzike i reklamnih spotova.  

Bio je u drugom braku sa Snježanom Dujmić, a iz prvog braka ima sina.

Jedan od najvećih hitova koje je napisao Dujmić je "Milena" ,i ovdje pročitajte šta je za "Avaz" govorio Rajko Dujmić kako je upoznao Milenu i kako je nastao jedan od najvećih hitova na ovim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.