JOKEROV BRAT

Da je živ, River Finiks danas bi slavio 50. rođendan

Kobna noć u klubu Džonija Depa

River Finiks. Agencije

Piše: L. S. R. / Avaz.ba

23.8.2020

Da je živ, River Finiks (River Phoenix) danas bi slavio 50. rođendan. Bio je jedna od najvećih holivudskih zvijezda, a njegov život naglo se ugasio 30. oktobra 1993. godine. 

On je jedan od petero djece nekonvencionalne porodice Finiks s kojom je prošao put od vjerskih kultova do uličnih performansa. Njegov brat je slavni Hoakim Finiks (Joaquin Phoenix), koji je za rolu Jokera dobio Oskara.

On umire

Riverova djevojka Samanta Matis (Samantha Mathis), nakon 25 godina šutnje, odlučila je progovoriti o događajima koji su prethodili njegovoj smrti.

Te kobne noći kada je holivudski glumac umro Samanta, njegov brat Hoakim i sestra Rejn (Rein) uputili su se u noćni klub u Los Anđelesu, čiji je vlasnik bio Džoni Dep (Johnny Depp).

Samanta je rekla da je mislila da će u klubu ostaviti njegovog brata i sestru, a zatim otići kući, ali kad su stigli, on joj je rekao da su tu neki ljudi koji žele da on svira s njima.

- Znala sam da nešto nije u redu... Nisam vidjela da se neko drogira, ali on je bio pod utjecajem nečega i nisam se osjećala ugodno zbog toga - ispričala je ona.

Iako joj nije bilo drago, pristala je da ostane jer se nadala da se neće dugo zadržati. Ispričala je da se vratila iz toaleta i shvatila da su Rivera i još jednog muškarca izbacili iz kluba. Kad je izašla na ulicu, zatekla je svog momka kako leži na podu u grčevima.

- Počela sam da vičem na drugog muškarca pitajući ga šta je uzeo, na šta mi je on rekao da pustim Rivera na miru jer mu kvarim užitak - prisjeća se ona.

Tražeći pomoć, utrčala je u klub i pronašla njegovog brata i sestru, a tada je 19-godišnji Hoakim pozvao Hitnu pomoć. Taj poziv je kasnije bio pušten na svim radiostanicama.

- Ima napade, molim vas, požurite, on umire - govorio je on kroz suze.

Dok su bolničari došli do njega, River je već bio mrtav. U službenim dokumentima kao uzrok smrti navedeno je da je umro od kombinacije heroina i kokaina.

River Finiks. Agencije

Prezirao slavu

Finiks je prezirao slavu i ono što ona donosi, ali se nadao da je može iskoristiti da učini neko dobro djelo, a u većini svojih intervjua strastveno je govorio o vegetarijanstvu i zaštiti životne sredine. 

- Često je govorio da bi volio da bude anoniman. Kad nije bio filmska zvijezda, bio je misionar - ispričala je njegova majka za „Esquire“.

Spašavao bi planetu

- Sve je primao k srcu. Da je danas živ, bavio bi se glumom i režijom. Spašavao bi planetu, živio bi svoj život. Zar to ne bi bilo lijepo - zaključila je Samanta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.