RAZGOVOR

Branka Katić za "Avaz": Usporavanje je svima prijalo

Čekam vijesti o početku snimanja ”Amnezije” prema scenariju Ivice Đikića

Branka Katić u Trebinju. P. Mucović

Piše: P. Mucović/Avaz.ba

7.9.2020

Branka Katić je rođena 20. januara 1970. u Beogradu. Završila je Akademiju dramskih umjetnosti u Novom Sadu, u klasi Radeta Šerbedžije. Debitirala je kao veoma mlada u filmu ”Nije lako sa muškarcima”.


Stalno jurcamo


Poslije niza legendarnih uloga u filmovima i serijama tokom devedesetih, 2000. godine udala se za britanskog reditelja Džulijana Farina (Julian Farino) i odselila iz Srbije. Sa Farinom je dobila dva sina, jedno vrijeme su živjeli u Los Anđelesu, a danas žive u Londonu.

U Americi je sa Šerbedžijom igrala i u TV seriji “Red Widow”. Glumila je uz Katrin Denev (Catherine Deneuve) u francuskom filmu “Čovjek koji je želio da živi svoj život” te hitu Majkla Mana (Michael Mann) “Državni neprijatelj”, u kojem je kao imigrantkinja glumila s Džonijem Depom (Johnnyj Depp).

Branku smo sreli u Trebinju, a za naš list lijepa glumica je objasnila kako je provela vrijeme izolacije, šta trenutno radi, ali i čemu se raduje.

- Udarno vrijeme pandemije provela sam s porodicom u svom stanu u Londonu. Na početku je bilo malo teško dok se nismo navikli na to da smo jedni s drugima 24 sata i da ne možemo da izađemo – iskrena je Branka.

Smatra da su se životi svih nas drastično promijenili.

- I koliko god da mi je žao ljudi koji su stradali od bolesti, mislim da je negdje to usporavanje brzine, ustvari nešto što je možda i dobro u ovom vremenu. Jurcamo non-stop i stalno smo na telefonima i stalno smo bombardovani informacijama. Tako da mi je poslije nekog vremena izolacija i sve to čak i prijalo – kaže Katić.


Branka Katić. Agencije

Plesala sam

U to vrijeme Branka i njena porodica su, kaže, gledali filmove i čitali knjige.

- Plesala sam...Bitno je samo kad shvatiš da su neke stvari van tvoje moći da ih promijeniš, prihvatiš ih prosto i ne mučiš sebe nečim što ne zavisi od tebe, što je, na kraju krajeva, situacija u cijelom svijetu – govori glumica.

Otkriva nam da se prema scenariju Ivice Đikića već trebala početi snimati serija ”Amnezija”, ali je korona sve poremetila.

- S nestrpljenjem iščekujem da to krene... Trebalo bi da radimo i jednu seriju u Banjoj Luci koju će režirati Nikola Pejaković i to je nešto što bi trebalo da krene u decembru, naravno ako korona dozvoli – dodaje Katić.

Sve prođe...

- Sve dođe i prođe pa će i ovo čudno vrijeme. Ako možete da nađete još malo više ljubavi u svom srcu da pomognete svoje komšije, prijatelje, razumijete više svoju djecu, da budete manje nervozni, manje koncentrisani na sve što ne možete u ovom trenutku da radite, a da nekako slavite što ste živi i zdravi i što nekome možete da pomognete. Zamislite kako će nam biti lijepo kada opet budemo mogli da se nesmetano družimo, grlimo, ljubimo... – poručila je Branka Katić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.