SVE TRANSPARENTNO

Iznosi od kojih boli glava: Procurile plaće najvećih zvijezda BBC-ja

Radijska voditeljica Zoe Bal našla se na prvom mjestu deset najbolje plaćenih BBC-jevih zvijezda

Zoe Bal. Agencije

Avaz.ba

16.9.2020

Koliko zarađuju BBC-jeve zvijezde poput bivšeg nogometaša Gerija Linekera (Gary) i voditeljice Zoe Bal (Ball)? Puno više nego što su to britanski pretplatnici mislili.

Radijska voditeljica Zoe Bal našla se na prvom mjestu deset najbolje plaćenih BBC-jevih zvijezda s 1.364.999 britanskih funti, iako je izgubila gotovo milion slušalava. Lineker je pao s prvog mjesta na drugo sa 1.350.000 funti nakon što je potpisao novi petogodišnji ugovor vrijedan 400.000 funti manje od prethodnog. 


Zoe je nedavno je kupila vikendicu sa šest spavaćih soba, bazenom i teniskim terenom vrijednu milion i pol funti koju je 1920. sagradio ruski aristokrat Vladimir de  Volf (Wolff).


Geri Lineker. Agencije

Postoji cijeli niz plaća koje su ostale skrivene jer se nalaze u zajedničkom računu za isplatu osoba koje učestvuju u emisijama poput "Strictly Come Dancing" ili serija poput "Doktora Whoa".

Popularni voditelj Graham Norton plaću od 725.000 funti prima za svoj posao na radiju, ne za emisiju "The Graham Norton Show". 

BBC se prije protivio objavljivanju plaća, no glavni direktor BBC-ja Toni Hal (Tony Hall) kasnije je rekao kako transparentnost smatra dobrodošlom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.