PRIČA O BOEMU

29 godina od smrti Tome Zdravkovića: Radio kao trakorista, četiri puta se ženio

Često se i kockao, kako je pričao iz zabave, a jedne večeri dobio je čak 80.000 maraka koje je odmah sutradan i izgubio

Toma Zdravković. Arhiva

Avaz.ba

30.9.2020

Na današnji dan se navršilo  29 godina od smrti legendarnog pjevača narodne muzike Tome Zdravkovića. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio veliki boem i da je živeo život kao na filmu.  O njegovom životu upravo se i snima serija i film.

Toma je rođen 20. novembra 1938. godine. Njegov otac Dušan je bio mesar, a majka Kosana domaćica. Legendarni pjevač imao je tri brata i sestru.  Toma je završio osnovno obrazovanje, a kasnije i kurs za traktoristu. Tokom života radio je i najteže fizičke poslove, a uporedo je počeo i da pjeva. Muzičku karijeru započeo je u Leskovcu, a kasnije je upoznao i pjevačicu Silvanu Armenulić koja mu je puno pomogla u karijeri. 

Oni koji su ga poznavali, kažu da je Zdravković znao da provede po četiri dana u kafani. Često se i kockao, kako je pričao iz zabave, a jedne večeri dobio je čak 80.000 maraka koje je odmah sutradan i izgubio. 

Kroz život često je imao avanture sa raznim ženama, a njegovo srce osvojila je Olgica koju je i zaprosio. Par je u novembru 1963. godine svoju ljubav krunisao ćerkicom Žaklinom, ali su se već nakon nekoliko meseci razveli u Hrvatskoj. 



Toma Zdravković. Arhiva

Kasnije je upoznao Milicu, s kojom se vjenčano i poslije toga je prestao da vodi kafasnki život. Ioa, 1970. godine se vratio porocima i u februaru se razveo od druge supruge. Dvije godine kasnije upoznao je Nadu sa Cetinja, ali njihov brak nije dugo trajao. Iako mu je zdravlje bilo narušeno, Toma je tugu liječio u alkoholu.

 Nakon Olgice, Milice i Nade, Toma se oženio i četvrti put. Iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno, otišao je u Kanadu gde je upoznao i vjenčao sa frizerkom Gordanom. U Torontu se rodio njihov sin Aleksandar, a 1978. godine se sa porodicom vratio u Jugoslaviju. Tada je snimio neke od svojih najvećih hitova. Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. godine je započeo turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.  

U aprilu 1991. godine, na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju na VMA. Toma je uprosko tome, napuštao bolnicu, a ljekari su često govorili: "Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice, ode pravo u kafanu".

 LegendarnI Toma Zdravković 1991. godine imao je i svoj posljednji nastup. Sve se dogodilo 10. septembra u Podgorici. 20 dana kasnije izgubio je bitku s opakom bolešću. Sahranjen je na Centralnom groblju blizu restorana „Ambasador“ gdje je poslednji put pevao Beograđanima. Umro je slavan, voljen i siromašan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.