UPUĆENO PISMO

Umjetnici iz BiH dali podršku kolegama u Srbiji: I dan nadas izloženi su napadima zbog predstave o Srebrenici

Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava

Srbijanska predstava "Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo". Agencije

Piše: L. K. P.

18.10.2020

U Beogradu je krajem septembra prikazana srbijanska predstava "Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo", što je prvi put da ova tema stiže na teatarske daske u Srbiji. Ekipa predstave na čelu sa Zlatkom Pakovićem se od premijere suočava sa brutalnim napadima i uvredama.

Glumac Milan Marić koji je učestovao u serijalu o svjedočenjima o Srebrenci u Hagu, zatim reditelj Zlatko Paković i glumci iz predstave o Srebrenci na meti su napada.

-Eksteremisti su upali i na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji. Ekstremisti su uništili i izložbu o stripu u Zemunu. Spisateljica Biljana Srbljanović, stalna je meta ekstremsitičkih napada. Često je, u bližoj prošlosti, meta napada bila i Mirjana Karanović, glumica. Neki napadi dolaze i od samog ministra za kulturu Srbije, koji, između ostalog, piše o "degenersinoj umjetnosti“ – napisao je reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu.

Povodom učestalih napada na umjetnike u Srbiji, više od 60 bh. umjetnika poslalo je svoje pismo podrške.

-Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće  slobodu govora – piše u pismu podrške.




BH UMJETNICI PODRŽALI UMJETNIKE U SRBIJI Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce,...

Posted by Haris Pasovic on Sunday, 18 October 2020
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.