UPUĆENO PISMO

Umjetnici iz BiH dali podršku kolegama u Srbiji: I dan nadas izloženi su napadima zbog predstave o Srebrenici

Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava

Piše: L. K. P.

Srbijanska predstava "Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo"

Foto: Agencije


U Beogradu je krajem septembra prikazana srbijanska predstava "Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo", što je prvi put da ova tema stiže na teatarske daske u Srbiji. Ekipa predstave na čelu sa Zlatkom Pakovićem se od premijere suočava sa brutalnim napadima i uvredama.

Glumac Milan Marić koji je učestovao u serijalu o svjedočenjima o Srebrenci u Hagu, zatim reditelj Zlatko Paković i glumci iz predstave o Srebrenci na meti su napada.

-Eksteremisti su upali i na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji. Ekstremisti su uništili i izložbu o stripu u Zemunu. Spisateljica Biljana Srbljanović, stalna je meta ekstremsitičkih napada. Često je, u bližoj prošlosti, meta napada bila i Mirjana Karanović, glumica. Neki napadi dolaze i od samog ministra za kulturu Srbije, koji, između ostalog, piše o "degenersinoj umjetnosti“ – napisao je reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu.

Povodom učestalih napada na umjetnike u Srbiji, više od 60 bh. umjetnika poslalo je svoje pismo podrške.

-Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće  slobodu govora – piše u pismu podrške.

BH UMJETNICI PODRŽALI UMJETNIKE U SRBIJI Mi, dole potpisani, osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce,...

Posted by Haris Pasovic on Sunday, 18 October 2020

Opis: Spisak umjetnika koji su poslali pismo podrške

Facebook

Više o temi

TEATARSKI FESTIVAL U BIH
Gospođa ministarka oduševila gledaoce u Bugojnu
NA VRH

Komentari