LEGENDE

Prije 29 godina umro je Fredi Merkuri : Nauka potvrdila da je bio najbolji pjevač svih vremena

Dan prije smrti priznaoje da boluje od AIDS-a

Fredi Merkuri. Agencije

Piše: L. S. R.

24.11.2020

Legendarni muzičar i pjevač grupe „Queen“ Fredi Merkuri (Freddie Mercury) umro je na današnji dan prije 29 godina, 24. novembra 1991. u 45. godini. Pamti se po  moćnom glasu i harizmatskoj ličnosti. Napisao je i neke od najvećih hitova „Queena“ , kao “Bohemian Rhapsody”, “Killer Queen”, “Somebody to Love”, “Don’t Stop Me Now”, “We Are the Champions” i “Crazy Little Thing Called Love”. 

S  grupom „Queen“ je snimio 14 studijskih albuma, a objavio je i dva solistička albuma. 

Rođen je u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Faruk Bulsara (Farrokh). Tanzanija mu je posthumno dodijelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla veoma puno.

Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci koji su živjeli u Indiji. Fredi je pohađao englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira.


Fredi Merkuri. Agencije

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe „Queen“ primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi grupe. Fredi je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora (Roger Taylor) i Brajana Meja (Brian May), koji su zajedno s Timom Stafelom (Staffell) svirali u grupi „Smile“. Nedugo nakon toga Stafel odlazi i na njegovo mjesto dolazi Fredi i daje novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Džona Dikona (John Deacon) konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava „Queen“.

S glasom nevjerovatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u muzičkoj historiji. 


Fredi Merkuri. Agencije

Godine 1987. saznao je da boluje od AIDS-a, ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. novembra. Umro je od upale pluća prouzrokovane HIV-om. On je i službeno je najbolji pjevač svih vremena.

Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika provela je istraživanje koje je objavljeno u "Logopedics Phoniatrics Vocology". Iako nisu testirali urbani mit po kojem je Merkuri imao raspon glasa od pune četiri oktave, otkrili su neke više nego zanimljive činjenice o glasu legendarnog pjevača.

Prije svega, iako je bio poznat kao tenor, zapravo je bio bliži baritonu. Tim naučnika to je bazirao na šest intervjua koje je frontmen ''Queena'' dao, a koji su otkrili da je prosječna frekvencija njegovog glasa 117.3 Hz, piše "Unilad".

Njegove glasnice snimili su u čak 4.132 sličice u sekundi da bi mogli tačno vidjeti kako je Frediju uspijevalo to što mu je uspijevalo.

Zaključili su da su se Fredijeve glasnice jednostavno brže kretale nego kod drugih ljudi. Primjerice, dok se tipični vibrato kreće frekvencijom između 5,4 Hz i 6,9 Hz, kod Merkjurija je bio 7,04 Hz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.