ŠAHOVSKO ČUDO

Ovo je najgledanija mini-serija ikad na "Netflixu"

Snimljena po istoimenom romanu Voltera Tevisa

Hvaljena mini-serija "The Queen's Gambit". Agencije

L. K. P.

24.11.2020


Otkako se pojavio, ljudi ne prestaju pričati o novom "Netflixovom" hitu, hvaljenoj mini-seriji "The Queen's Gambit". Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netflixova objava da je "šahovsko čudo" najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

Serija je emitirana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje, na prvom je mjestu u 63.

No, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za "kako igrati šah" porasla za 250 posto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.


Dojmljiva izvedba glavne glumice Anje Tejlor-Džoj. Agencije

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Voltera (Walter) Tevisa, smještena je u 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Bet (Beth) Harmon, djevojčice usvojene iz sirotišta u Kentakiju, u svijetu šaha rezervisanom za muškarce.

Dojmljiva izvedba glavne glumice Anje Tejlor-Džoj (Anye Taylor-Joy) i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od bokserskih mečeva opčinili su gledaoce pa je serija, objavljena krajem oktobra, zahvaljujući usmenoj predaji postala apsolutni hit.

Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijalnim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

-To je najbolje što sam vidio o šahu - kazao je francuski velemajstor Entoni Virig (Anthony Wirig).

Isto misli i predsjednik francuskog šahovskog saveza Bahar Kualtli (Bachar Kouatly) koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.