USPJESI

Sarajlija Harun Ćehović primljen na najprestižnije svjetske filmske akademije

Imao sam i sreće i pameti, sad treba donijeti pravu odluku

Harun Ćehović. Facebook

Piše: L. Medinić

20.12.2020

Harun Ćehović, 22-godišnji Sarajlija i mladi glumac, svoju karijeru nastavit će graditi na nekoj od najprestižnijih svjetskih akademija. On je za svoj master studij aplicirao na prestižne svjetske filmske akademije i na sve je primljen.  


Velikani i oskarovci

- Razmišljao sam o svojoj daljnjoj karijeri. Pred kraj ljeta sam odlučio aplicirati na master programe koji su za mene bili zanimljivi. Aplicirao sam na „New York Film Academy“ u Los Anđelesu, na tri akademije u Velikoj Britaniji te na jednu akademiju u Pragu. Na sve te akademije sam primljen za master program filmske glume – govori Ćehović za „Avaz“.

Za Haruna njegov glumački razvoj i perspektiva su prioriteti.

- Razmišljao sam šta bi bilo dobro za moju daljnju edukaciju u glumi koju toliko volim. Želim naglasiti da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu odlična škola, ali mislim da će ta perspektiva i novo iskustvo goditi mojoj glumačkoj karijeri – smatra Ćehović.


Harun Ćehović. Facebook

Glumci, studenti širom svijeta su aplicirali za te akademije, ali između velike konkurencije mladi Sarajlija je uspio.

- Proces je trajao više od mjesec, jer sam imao online kastinge, audicije, intervjue i razgovore. Imao sam i sreće, ali i pameti. Sve te akademije na koje sam aplicirao su među najboljim svjetskim akademijama, čak je jedna od njih, koja se nalazi u Londonu – „Central School of speach and drama“ 2019. godine proglašena za treću najbolju akademiju na svijetu. Ove godine se prijavilo 415 ljudi na ovaj program, samo je četvero primljeno. Ja sam među te četiri osobe, tako da je ovo za mene velika čast i privilegija. Te akademije su završavali neki od najvećih glumačkih imena i oskarovaca – ističe Ćehović.

Sve opcije

Za sada još nije siguran šta će biti njegov izbor, jer, kako kaže, želi biti potpuno siguran kada bude donosio odluku.

- Do januara imam vremena da napravim pravu odluku. Još nisam odlučio koju ću izabrati akademiju. Želim da sagledam sve opcije i shvatim šta je najbolje za moj budući napredak i moje razvijanje – zaključuje mladi glumac.

Zahvalan sarajevskoj akademiji

- Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu sam i više nego zahvalan. Činjenica da sam primljen na sve ove akademije je potvrda da Akademija u Sarajevu, zajedno sa svim profesorima, radi izvanredan posao. Presretan sam što sam dio svog života posvetio ovoj akademiji. Sve najljepše epitete bih uputio toj instituciji i zauvijek ću joj biti zahvalan. Bez profesora s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu ne bih bio u ovoj poziciji, jer znanje koje sam stekao tokom protekle četiri godine mi je itekako koristilo – poručuje Ćehović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.