PJEVAČ ZA AVAZ

Armin Muzaferija nakon osvojenog 3. mjesta na Turkoviziji: Spremni smo za inozemno tržište

Moja ekipa i ja nismo se nadali ovako visokom plasmanu, s obzirom na to da su veliki lobiji na Turkoviziji, kao i na Evroviziji

Muzaferija: Vječiti sam optimista. Arhiv

Piše: L. Karahmet-Pujagić

23.12.2020

Armin Muzaferija predstavljao je prije nekoliko dana Bosnu i Hercegovinu na Turkoviziji. Na ovom međunarodnom muzičkom takmičenju osvojio je visoko treće mjesto. U konkurenciji 26 zemalja, među kojima su bile i Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, naš umjetnik je s pjesmom "Džehva" osvojio 194 boda.

U razgovoru za „Avaz“ otkrio je kakva su mu bila očekivanja, je li se nadao ovako visokom plasmanu i na kojim novim projektima još radi.

Nove ideje

- Veoma smo zadovoljni ovim što nam se izdešavalo. Veliko nam je i bilo što smo dobili priliku da učestvujemo, jer je ovo takmičenje veoma gledano. Iako čovjek uvijek ima velika očekivanja i potajno se nada pobjedi, moja ekipa i ja nismo se nadali ovako visokom plasmanu, s obzirom na to da su veliki lobiji na Turkoviziji, kao i na Evroviziji. Onda su tu i zemlje koje komšijama daju veliki broj poena – otkriva Muzaferija.

Cilj mu je da se probije na tržište van granica naše zemlje.

- S obzirom na to da smo svirali na nekim festivalima, a Azija nam je interesantna, dobili smo i neke pozive. Ovo nam je odlična promocija, a pogotovo nakon trećeg mjesta na Turkoviziji – kaže naš muzičar.

Do sada je pjevao i na turskom, arapskom i engleskom jeziku, a nastupali su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku, Turskoj i Bugarskoj.

- Sada imamo u planu da pjesme „Džehva“ i „Vulkan“ adaptiramo na nekim drugim jezicima. Sve su to ideje koje su se javile u posljednjih nekoliko dana s obzirom na dobar plasman na Turkoviziji – ističe.

Privatni život

Muziku za pjesmu „Džehva“ pisao je Alen Lemešević, tekst profesor doktor Džemaludin Latić, a aranžman Adnan Mušanović.

 - S ovom ekipom sarađujem već dugo, a za vrijeme pandemije koronavirusa našli smo se u nezavidnoj situaciji kao i većina mojih kolega. Iskoristili smo to da se zatvorimo u studio i uradimo neke stvari, a malo se posvetimo i privatnom životu, porodici. To je ono što nam je falilo u proteklih nekoliko godina, s obzirom na to da nam je sezona bila od prvog do dvanaestog mjeseca, već četiri-pet godina nismo stali nikako – kaže Muzaferija.

Želi 2020. godinu pamtiti i po lijepim stvarima.

- Izborit ćemo se. Ja sam vječiti optimista. Kod mene je čaša uvijek napola puna. Uvijek ima problema, ali trudim se nekako sve s pozitivnije strane da gledam. U svakom danu se može naći mnoštvo pozitivnih, a i negativnih stvari zavisi kako to gledate. Naš posao vezan je za okupljane ljudi, umjetnost je takva, donekle i sport. Ali, vidim da je neka pozitiva u zraku, da se bliži kraj, stiže vakcina i stvari će se ubrzo vratiti u normalu - zaključio je.

Nastavak moje priče

- Imamo već spremne tri nove pjesme. Bili smo planirali da ih objavimo ove godine, međutim, kako je produžena pandemija i sve ove mjere, sačekat ćemo bolja vremena. Iako je ova godina pokazala da se ne može ništa planirati, usudit ću se da najavim prvi projekt za 1. mart, Dan nezavisnosti. To je nastavak moje priče o očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa i njegove promocije. Motiv je kraljevska BiH, projekt u koji smo ušli s mnogo emocija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.