TOP-INTERVJU

Branko Đurić Đuro otvoreno za „Avaz“: Odmaram se od prisilnog odmora

Nismo ni svjesni kroz kakav stres prolazimo svaki dan

Đuro: Opasan je pritisak i na psihu ljudi. Arhiv

Piše: Lejla Karahmet-Pujagić

13.2.2021

Glumac, redatelj i muzičar Branko Đurić Đuro (58) nedavno je bio na odmoru na Tenerifima, a prije toga veliku pažnju javnosti on i njegova „Bombaj štampa“ izazvali su novom pjesmom „Nisi sama“, koja je nastala u saradnji s Momčilom Bajagićem Bajagom.

U veoma otvorenom razgovoru za „Avaz“, popularni Đuro govorio je koliko je važno da javne ličnosti progovore o temi koja je potresla cijeli region – slučaju „Milena“, od čega se odmara, kako je provodio vrijeme u izolaciji, koje ima planove s „Đurologijom, kao i o temama o kojima do sada nije iznosio svoje stavove u javnosti.

Veliki korak

- Bajaga je napisao tekst za pjesmu koju smo Nedo Babović i ja napravili prije toga. Mislim da je to kroz šta su prošle mnoge djevojke jako poražavajuća činjenica za naše društvo. Divim se i podržavam njihovu hrabrost da o tome javno govore. To je veliki korak da se takve stvari spriječe u budućnosti. Kao nekadašnji student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, osjećam gorčinu i nepravdu da su se takve stvari događale u glumačkim školama. To definitivno treba kazniti i spriječiti da se ikada ponovi. Nigdje i nikada više – ističe Đuro.

Od čega ste se odmarali na Tenerifima , s obzirom na to da je gotovo sve stalo zbog koronavirusa, pa tako gotovo niko i ne radi?

-Nismo ni svjesni kroz kakav stres prolazimo svaki dan. Mislim da je pritisak na psihu ljudi u najmanju ruku isto tako opasan kao i sam virus za tijelo. Bojim se da će se posljedice toga tek vidjeti. Odmaram se od prisilnog odmora, to bi bio moj odgovor na vaše pitanje.

Koliko je pandemija utjecala na Vaše životne stavove?

- Pravi intelektualac se nikada ne krije iza čvrstih stavova, nego ih mijenja. Nije me stid mijenjati svoje stavove. Svijet se mijenja i samim tim i moji pogledi na njega. Više me u svemu brine to da naša djeca nemaju normalan kontakt sa svojim školskim drugovima. Digitalizacija svega donosi otuđenje i nesposobnost za socijalnu komunikaciju. Fale im dodiri, zagrljaji, prisan kontakt ....

Kako ste iskoristili vrijeme karantina? Počeli ste pisati i novu knjigu.

- Kao i svi, vjerovatno. Iskoristio sam vrijeme za neku kontemplaciju. Meditirao sam mnogo više nego obično. Da, između ostalog, pišem svoju drugu knjigu i to me jako zabavlja. Trenutno sam oko glavnog zapleta u romanu i uživam u tome da još ni sam ne znam šta će se desiti na kraju.

Primamljiva ponuda

Za Novu godinu ste se prvi put našli u ulozi voditelja, emisija je bila odlična. Da li biste rado vodili neki svoj tok šou ili nešto slično?

- Ponuda je bila primamljiva i zato sam se odlučio za to. Sebi sam olakšao taj zadatak, tako da sam u stvari glumio voditelja. Razmišljao sam recimo - “kako bi to sad uradio Ivan Ivanović” i bilo je lakše. Ne mislim da je to baš pravi posao za mene, ali nikad ne reci nikad. Ako bi bili uvjetii, da mogu napraviti nešto što će zadovoljiti i moje standarde, možda bih se i odlučio da se upustim u to.

Koliko Vam nedostaje publika i bina? Kada možemo očekivati novi album „Bombaj štampe“?

- Previše puta smo obećavali skori izlazak albuma pa ne smijem ponovo obećavati. Zaredali smo sa singlovima, možda nastavimo tako dok se ne “nabere” dovoljno pjesama za album.

„Đurologiju“ vidjelo preko 300.000 ljudi. Arhiv

Kada će proći ovo ludilo, gdje vodi ovaj svijet i da li ćemo se ubrzo vratiti u normalu?

- Ne znaju to ni oni koji bi trebali biti mnogo kompetentniji od mene za takve odgovore, a i ne želim da nagađam.

Uz šta se legendarni Đuro najbolje opušta, koja muzika, knjiga ...

- Nisam legendaran, ne osjećam si niti malo tako. Radim to za šta sam se školovao i uživam u tome i u činjenici da mogu da živim od onoga što volim da radim.


Dogurati do pola miliona

„Đurologija“ je oborila sve rekorde gledanosti u svijetu teatra i stand-upa. Koji su dalji planovi?

-Do sada je predstavu vidjelo preko 300.000 ljudi. Igrao sam po cijelom svijetu i sretao naše ljude koji žive tamo. To mi je bilo najbolje iskustvo. Planovi? Pa razmišljam može li se dogurati do pola miliona gledalaca.

Koja je Vaša poruka čovječanstvu?

-Uh, osjećam se sad kao da sam na izboru za Miss svijeta. Mir u svijetu ....? Ko sam ja da poručujem svijetu, ali ako bi baš morao nešto, onda bi to bilo - “Ne zaboravite upotrebljavati svoj mozak, budite znatiželjni i kritični i ne nasjedajte na sve. Pogotovo na to da bi neko mogao biti pametniji od prirode”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.