JUGOSLAVENSKI GLUMAC

Smrt za žene: Kako je legendarni Gidra prije "Žikine dinastije" harao Italijom

Kad je Dragomir bio jako mali, njegova majka Novka preminula je od tuberkuloze, a kad mu je bilo samo devet godina, njegova oca Jovana, oficira, strijeljali su tokom Drugog svjetskog rata

Imao pseudonim Entoni Gidra. Arhiv

Piše: N. Aj.

17.2.2021

Jedan od najpoznatijih jugoslavenskih glumaca Dragomir Bojanić Gidra, koji je preminuio 11. novembra 1993. godine od raka jednjaka, slavu je stekao igrajući ulogu Žike Pavlovića u seriji filmova "Žikina dinastija".

Igrao je i mnogo ranije. Tokom 1960-ih, pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), glumio je u desetak italijanskih vesterna i akcionih filmova. Odnosno, Gidra je "harao" Italijom.

Neustrašiv čovjek čeličnog pogleda

Najpoznatiji od tih filmova je "Balada o revolverašu" iz 1967. godine koji je režirao Alfio Kaltabiano (Alfio Caltabiano). Za tu ulogu osvojio je važnu nagradu u Italiji – Nastri D’Argento.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim avanturama na Divljem zapadu. Bojanić je bio zvijezda i filmova "Đango-posljednji ubica", "Tekila Džo", "Rupa u čelu"...

Dio njegovog šarma na velikom platnu mogao je da se ispolji zahvaljujući scenarijima ovog žanra koji su podrazumijevali neustrašive, snažne likove koji ne prezaju ni od čega. Naravno, uz sve ove kvalitete, junaci koje je Bojanić tumačio gotovo uvijek su bili i neodoljivi u odnosu sa ženama.

Prema riječima Miodraga Cakića iz Jugoslovenske kinoteke, "Entoni Gidra bio je snažan, neustrašiv, čovjek čeličnog pogleda koji radije troši metke nego riječi, smrt za muškarce i "smrt" za žene". Postao je savršeni heroj špageti vesterna, a kada se tome doda i njegovo maestralno rukovanje revolverom, slika o idealnom junaku je potpuna.

U ranom djetinjstvu ostao siroče

Iako je svojim ulogama nasmijavao publiku širom Jugoslavije, njegov život obilježila je velika tragedija: u ranom djetinjstvu ostao je siroče.

Kad je Dragomir bio jako mali, njegova majka Novka preminula je od tuberkuloze, a kad mu je bilo samo devet godina, njegova oca Jovana, oficira, strijeljali su tokom Drugog svjetskog rata.

Dragomir Bojanić Gidra. Arhiv

- Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsjek. Glumom sam se počeo baviti po potrebi službe, u kragujevačkoj tvornici konzervi Crvena zvezda. Zatim sam preko amaterskog kazališta Sveta Mladenović došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio - ispričao je Gidra u jednom intervjuu početkom sedamdesetih.

Navodno su mu tadašnji kolege zajedničkim snagama skupili novac kako bi mogao otići u Beograd upisati Akademiju, na koju je upao iz prvog pokušaja.

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a od 1964. do 1966. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Snimio je brojne filmove poput "Valter brani Sarajevo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.