REGIONALNE ZVIJEZDE

Bajaga za "Avaz": Rođendansko piće moram odgoditi jer sam primio vakcinu protiv koronavirusa

Pjesma „Nisi sama“ slučajno je objavljena u pravo vrijeme

Bajaga: Naravno da sam protiv svakog vida nasilja. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

21.2.2021

Neke ljude s javne scene ne treba mnogo predstavljati niti smišljati upečatljive uvode tekstova, što umnogome olakšava i potpisniku ovih redova. Jedan od njih je svakako Momčilo Bajagić Bajaga.

Način borbe

Regionalni muzičar 19. februara proslavio je 61. rođendan. Iako smo ga zatekli u društvu porodice, ljubazno, kao i uvijek, odvojio je vrijeme za razgovor za „Dnevni avaz“.

Dobio je i nesvakidašnji poklon, sasvim prikladan za vrijeme u kojem trenutno svi živimo, a to je pandemija koronavirusa. Naime, Bajaga je jučer primio drugu dozu „Pfizerove“ vakcine, tačno 21 dan nakon prve.

O rođendanu, vakcini, koronavirusu, ali i pjesmi „Nisi sama“, koju je uradio s Brankom Đurićem Đurom i objavio u vrijeme kada region potresaju svjedočenja o seksualnom zlostavljanju djevojčica, djevojaka i žena, govorio nam je Bajaga.

- Što se tiče rođendana, nemam velikih planova već godinama. Rođendan proslavim s prijateljima i porodicom, odem malo na piće. Ali pošto sam danas (prekjučer op.a.) primio vakcinu, ne mogu ni piti danas - kroz smijeh nam govori Bajaga, dodavši da će to piće odgoditi za neki drugi dan.

Priznaje da nije „posebno lud za vakcinama“.

- Morao sam se vakcinisati, zato sam je i primio. Većina mojih je to uradila, mada znam da nisu baš svi. Očito da će se morati vakcinisati, naročito ljudi koji putuju. Onda, ono što se kaže, bolje što prije. Ali nije da sam nešto lud za vakcinama niti sam veliki pristalica toga, ali ne vidim drugu opciju. To je sada jedini način borbe protiv koronavirusa - kaže slavni muzičar.

Ističe da mu situacija u vezi s pandemijom teško pada.

- Nema ništa od svirki. Mi smo možda najviše radili od svih, snimili smo i novi album, koji možda ne bismo ni snimili da nije bilo koronavirusa, uradili smo i dva koncerta, da ih nazovemo normalnim, i jedan online. Sve u svemu, nikada nismo imali slabiju godinu što se tiče posla. Imam i jedan mjuzikl u Pozorištu na Terazijama koji je jako gledan, ali s polovinom gledališta.

Uvijek su sve karte rasprodate, ali za pola sale. Mislim da je to, ono što kažu, tek toliko da se nešto radi - kaže Bajaga.

Priznaje da je pjesma „Nisi sama“ napisana prije dvije godine, kada nije mogao ni slutiti šta djevojke i žene u cijelom regionu prolaze, i to najčešće od bliskih osoba i onih kojima vjeruju. Tu čitavu priču pokrenula je srbijanska glumica Milena Radulović kada je javno progovorila o seksualnom zlostavljanju, i to od profesora glume Miroslava Aleksića, koji ju je silovao kada je bila još maloljetna, više puta.


Kad se potrefi...

- Pjesma je slučajno objavljena u pravo vrijeme, ni nakraj pameti mi nije bilo to s čim je povezana niti sam znao da će tako otići. Također, nisam znao da se akcija podrške tako zove - „Nisi sama“. Đuro je radio svoj novi album, bio je u Beogradu, falila su mu dva teksta i uradio sam mu dva ili tri, ne mogu ni da se sjetim. Jedan je i bio taj “Nisi sama, pođi s nama“ dio je teksta - ističe Bajaga.

Dodaje da, kada se sasluša kompletan tekst, vidi se da on u suštini nije pisan za to.

- Naravno da sam protiv nasilja, ali to mi uopće nije bilo nakraj pameti. Ali onda se potrefilo tako, a znate kako je kada se nešto tako potrefi... Žao mi je što se takve stvari dešavaju, naravno da sam protiv nasilja, ali tada, kada sam napisao pjesmu, prije dvije godine, nisam ni znao da se njoj takvo nešto dešava, a kamoli i da pišem pjesmu o tome. U svakom slučaju, lijepo je i drago mi je da su komentari pozitivni - zaključuje Bajaga.

„Ovaj svet se menja“

Studijski album "Ovaj svet se menja" grupe „Bajaga i Instruktori“ objavljen je u septembru, a riječ je o već dobro poznatim numerama koje je lider benda Bajaga pisao za druge izvođače ili je u pitanju primijenjena muzika za film, pozorište i TV serije, tako da je novi projekt zapravo zanimljiv koncept.

Tako su, između ostalog, nove verzije dobili hitovi Zdravka Čolića "Tvoje oči" i "Moja draga", zatim "Ja sam se ložio na tebe", koju je Bajaga napisao još kao član "Riblje čorbe", "Ni na nebu ni na zemlji" - naslovna pjesma iz istoimenog filma Miše Radivojevića (1994.)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.