FILM FESTIVAL U SOFIJI

Još jedna nagrada za "Quo Vadis, Aida?": Evo gdje ostvarenje Jasmile Žbanić možete pogledati online

Dodjela Oskara zakazana je za 25. april, dok je film nominiran i za dvije BAFTA nagrade, čija je dodjela zakazana za 11. april

Film "Quo Vadis, Aida?" nominiran za Oskara. Arhiv

Piše: N. Aj.

22.3.2021

Ni sedmicu nakon što je bh. ostvarenje "Quo Vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida?) rediteljice Jasmile Žbanić nominirano za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji najboljeg mođunarodnog igranog filma, reakcije ne jenjavaju.

Svjetski mediji još pišu o ostvarenju koje govori o genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine, a koje šalje poruku mira i suživota.

Film ne prestaje osvajati nagrade na festivalima, a posljednja u nizu je u kategoriji za najbolji balkanski film na 25. filmskom festivalu u Sofiji. Uoči zvaničnih nominacija za Oskara prošlog ponedjeljka, "Quo Vadis, Aida?" osvojio je nagrade i u Majamiju i Luksemburgu.

Objava na Facebook stranici "Deblokade". Printscreen

Dodjela Oskara zakazana je za 25. april, dok je film nominiran i za dvije BAFTA nagrade, čija je dodjela zakazana za 11. april.

Oni koji još nisu uspjeli pogledati ovo ostvarenje, koje mnogi svjetski kritičari nazivaju sjajnim, barem u BiH i zemljama regiona, to mogu učiniti na ovom linku.

Film je dostupan za gledaoce iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Slovenije, a njegovo online "iznajmljivanje" košta šest KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.