FESTIVAL U TREBINJU

Nataša Ninković dobila nagradu "Zlatni platan": Možete u cijelom svijetu da dobijete neka priznanja, ali najteže je u svom gradu dobiti nagradu

Ovo je moj rodni grad, jedino mjesto na svijetu, gdje sam željela da budem N.N. osoba, a ne glumica

Ninković: Trebinje je molj grad, moja intima. P. Mucović

Piše: P. Mucović

4.8.2021

Dodjelom “Zlatnog platana” glumici Nataši Ninković, u Trebinju je svečano otvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma, na kojem će do 8. avgusta biti prikazano 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz zemalja regiona, Evrope i Mediterana uz slogan „Pod svjetlom mjesečeve rijeke”.

Prema riječima Nataše Ninković, najteže je nagradu za svoj rad dobiti u svom gradu.

- Zaista sam uzbuđena zbog nagrade. I moj suprug me je pitao zašto sam uzbuđena kada sam dobila mnoštvo nagrada. Ovo je jedini mjesto na svijetu, gdje sam željela da budem N.N. osoba, ne Nataša Ninković glumica. To je moj rodni grad, to su mirisi mog djetinstva, tu je moja porodica i ovdje ja nikada nisam htjela da pričam o svom poslu. Ovdje je to povezano s mojom intimom. Ja Trebinje zaista osjećam kao svoj grad i djecu sam naučila da osjećaju isto. Možete u cijelom svijetu da dobijete neka priznanja, ali najteže je u svom gradu dobiti nagradu.


Ninković uručen "Zlatni platan". P. Mucović

Da li je to psihologija malog mjesta, dok negdje drugo ne doživite priznanje pa vas onda prigrle. Meni je ovo kao apel, Trebinje ima puno mladih telentovanih glumaca. Treba im pomoći na putu koji nije nimalo lak. Ja bih željela tim mladim ljudima da dobiju nagrade kao ja sada. Sve dok ne dobijete potvrdu od svog grada da vrijedite, džaba vam je. Ja sam večeras tu potvrdu dobila - kazala je Ninković primajući priznanje iz ruku gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Dodala je da je i prvu nagradu u životu dobila u svom Trebinju „Zlatnu masku“ na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije, 80-ih godina prošlog vijeka.

- I ta nagrada je meni odredila put, nesvjesno i profesionalni i životni. Prema nagradama sam dugo kasnije imala pogrešan odnos, potcjenjivala sam ih, malo sam se stidjela, podrazumijevala sam ih. A onda, kada su one počele da izostaju, počela sam da ih cijenim, svako priznanje, lijepu riječ, gest, osmjeh - navela je Ninković.

Otvoren 9. Festival mediteranskog i evropskog filma. P. Mucović

Istaknula je da je priznanje filmskog festivala u Trebinju poželjela kada ga je vidjela kod svog velikog prijatelja, rođenog Trebinjca, kojem nije priznavala da je pravi Trebinjac, pokojnog glumca Nebojše Glogovca, na centralnom mjestu među mnoštvom drugih nagrada

- Meni nije bilo pravo. Prvi put sam bila ljubomorna na njega jer sam nekako mislila da ta nagrada pripada meni. I evo - ja sam je dočekala - istaknula je Ninković i dodala je, dok je čekala da se preveze preko rijeke lađom i dođe na pozornicu za dodjelu nagrade, da se vratila u djetinstvo.

- U ovom gradu je prije zaista bilo puno ovakvih događaja, što sada fali. Fali ove vrste kulturnih događaja, ove vrste muzike, koju smo čuli večeras. Ja sam sve ovo snimala telefonom i pustila sam na društvene mreže, jer mi je to izgledalo kao nekada. Po reakcijama vidim da je narod željan i gladan ovakvih stvari. Sretna sam što se ovo desilo u našem gradu. Ja ću se potruditi da ubuduće čitav avgust bude posvećen kulturnim događajima ove vrste - navela je Ninković.

Ninković: Zaista sam uzbuđena zbog nagrade. P. Mucović

Govoreći o glumi u današnjem vremenu Nataša je rekla da se sada radi više nego ikada.

- Nikada se nije snimalo kao sada. S te strane je jako dobro. Što se tiče pozorišta i tu smo uspjeli da održimo neki kontinuitet. To je malo neobično, još, zato što se imaju maske, svako drugo sjedište može biti popunjeno. Najvažnije je da postoji kontinuitet. Lijepo se borimo - pojasnila je Nataša i dodala da je u Trebinju trenutno na odmoru.

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma svečano je otvorila pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković koja je navela da pored filma ovaj Festival promoviše i jedan od najljepših gradova Mediterana, Trebinje, grad sa bogatom istorijom i dobro čuvanim kulturnim nasljeđem.

Ninković vozila se lađom do pozornice. P. Mucović

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da Festival mediteranskog i evropskog filma zauzima posebno mjesto u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i jedna je od manifestacija koja na najreprezentativniji način predstavlja Trebinje širom regiona.

- Kada se organizuje jedan ovako veliki festival potrebno je dosta truda, vremena i energije, ali i vizije i kreativnosti organizatora kako da sve ono što je zamišljeno bude pretočeno u djelo. Gradu Trebinju je čast i privilegija što može da podrži jedan ovakav festival. O njegovom značaju i veličini govori i to da je održan i prošle godine uprkos pandemiji - naglasio je Ćurić, podsjetivši na sve one koji su ovo priznanje dobili.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da je film umjetnost najbliža snu, zbog čega je festival i nastao.

- Magija pokrentih slika se mora nastaviti. Trebinje je nekad bilo jedan veliki filmski studio, zašto ne bi bilo opet - poželio je Milojević.

Ninković: Bila sma ljubomorna na Nebojšu Glogovca. P. Mucović

Drugi ovogodišnji laureat „Zlatnog platana”, nagrade za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji je glumac Svetozar Cvetković, kome će priznanje biti uručeno u subotu, 7. avgusta, u Kulturnom centru.

U muzičkom dijelu programa nastupila je poznati džez interpretator Nada Pavlović sa bendom.

Čast da otvori program festivala pripala je kratkom filmu „Četiri priče“, autora iz Trebinja, čiju režiju potpisuje Dragan Rajić, uloge tumače Mato Ratković, Helena Brajić i Romana Roganović, a u autorskom timu su još i Slaven Vukasović i Pero Bokić.

Do 8. avgusta u Kulturnom centru Trebinje, dvorištu Muzeja Hercegovine, na terasi hotela Leotar, terasi pivnice „Humsko“ – Stari grad i ljetnjoj sceni Doma mladih bit će prikazan bogat izbor aktuelnih filmova regiona i Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.