ODLASCI

Umro producent Boba Marlija, oglasio se i premijer Jamajke

Kroz domino sam vježbao um i naučio čitati misli drugih., izjavio je svojevremeno Li Peri

Li Peri: Umro u 85. godini. Agencije

L. S. R.

31.8.2021

Li Peri (Lee Perry), utjecajni jamajčanski muzičar, pjevač i producent, koji je pomjerio granice regea i duba, umro je u 85 godina.

Uzrok smrti nije naveden, no premijer Jamajke  Endrju Holnes (Andrew Holness) na Twitteru je potvrdio vijest, izrazio saučešće porodici i napisao da je rege vizionar umro u bolnici.

- Jamajka izgubila veliku muzičku ikonu koja je nadahnula mnoge - napisao je Holnes.

Producent koji je radio za brojne muzičare, među kojima i za Boba Marlija (Marley), osoba je čiji je talent nadilazio vrijeme i žanr, a njegov utjecaj bio je očit u raznim  žanrovima, od hip hopa do post-punka, od "The Beastie Boysa" do "The Clasha".


Li Peri. Društvene mreže

Rođen 20. marta 1936. u ruralnom jamajčanskom gradu Kendalu, školu je napustio s 15 godina te se šezdesetih preselio u Kingston.

- Moj otac je bio fizički radnik, a majka je radila na polju. Bili smo jako siromašni. Išao sam u školu, ali nisam naučio ništa. Sve što sam naučio potječe iz prirode. Kad sam napustio školu, mogao sam raditi samo na terenu, fizičke poslove, težak, naporan rad. Nije mi se to sviđalo. Pa sam počeo igrati domino. Kroz domino sam vježbao um i naučio čitati misli drugih. To se pokazalo vrlo korisnim kasnije u životu- rekao je Peri za britansku muzičku kuću NME 1984. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.