SMRTONOSNI HITAC

Pomoćnik reditelja filma "Rust" priznao da nije u potpunosti provjerio Boldvinov pištolj

U ranijem iskazu pod zakletvom je navedeno da je Hals vikao "hladni pištolj" (što znači da pištolj nije imao ćorak ili metak koji je sadržavao barut koji bi mogao eksplodirati), prije nego što ga je predao Boldvinu

N. Aj.

27.10.2021

Dejvid Hals, pomoćnik reditelja. CNN

Pomoćnik reditelja filma "Rust" koji je Aleku Boldvinu (Alec Baldwin) dao pištolj koji je ispalio smrtonosni hitac, priznao je istražiteljima da nije provjerio sve metke ubačene u oružje prije nego je kobni hitac pogodio snimateljicu Hajlin Hatčins (Halyne Hutchins), napisao je detektiv u nalogu za pretres, koji je objavljen u srijedu, piše CNN.

Detektivka Aleksandrija Henkok (Alexandria Hancock) opisala je svoje intervjue s prvim pomoćnikom reditelja Dejvidom Halsom (David Halls) i oružarkom Hana Rid-Gutierez (Hannah Reed-Gutierrez).

- Dejvid je rekao da kada mu je Hana pokazala vatreno oružje prije nastavka probe, mogao se sjetiti samo tri metka. Savjetovao je da ih je trebao sve provjeriti, ali nije, i nije se mogao sjetiti da li je ona vrtila bubanj - piše u izjavi pod zakletvom.

U ranijem iskazu pod zakletvom je navedeno da je Hals vikao "hladni pištolj" (što znači da pištolj nije imao ćorak ili metak koji je sadržavao barut koji bi mogao eksplodirati), prije nego što ga je predao Boldvinu.

Istražitelji su dodali zahtjev za pretres kombija nakon što su intervjuirali nekoliko članova filmske ekipe, uključujući Rid-Gutierez, koja je rekla istražiteljima da je oružje korišteno na snimanju bilo pohranjeno u sefu unutar kombija ili "rekvizita" u koji je samo nekoliko ljudi imalo pristup.

Šerif Santa Fea Adan Mendoza rekao je u srijedu da su pravi meci ubili Hačins i ranili Džoela Souzu.

Ipak, u nalogu, Hankok kaže da je Rid-Gutierez rekkla istražiteljima: "Na snimanju se nikada ne drži nikakva živa municija."

- Dejvid je rekao da incident nije bio namjeran čin - napisala je detektivka o intervjuu s Halsom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.