OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Lečić: Svako ko sutra pokaže prstom na bilo koga može biti meta

Smatrao sam da festival treba da održi ono što je i projektovao i zato sam ostao, rekao je Lečić

Branislav Lečić. Agencije

Fu. M.

27.11.2021

Glumac Branislav Lečić komentirao je dešavanja na festivalu Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom nakon što je veliki broj glumaca stao na stranu glumice Danijele Štajnfeld odbijajući učešće u takmičarskom dijelu festivala.

- U trenutku kada sam prepoznao da je festival, zahvaljujući seriji tog problema koji se desio samnom u Srbiji, možda buduća žrtva ili sadašnja žrtva, ponudio sam svoju ostavku organizacionom odboru i direktoru festivala. To je bilo već prvih dana. Oni su tu ostavku odbili rekavši da su oni suviše ozbiljan festival da bi bilo ko sastrane ili iznutra, ili u toku festivala, mijenjali njihova pravila, statutarna, i ono zbog čega festival postoji. I onda su mi oni rekli da ukoliko odstupim da ću snositi posljedice jer imam ugovor potpisan sa njima.

Smatrao sam da festival treba da održi ono što je i projektovao i zato sam ostao, a ovo što se dešavalo spolja je prilično uveženo i predstavlja jednu vrstu progona prema meni, koju ja moram da objelodanim - rekao je Lečić za Prvu TV.

- Ne radi se o ličnim animozizitetima, to se radi o opštem javnom pritisku koje se u društvu uspostavlja na temu, da kada nekog označite onda, ni zakon ne pomaže da on bude nevin, nego je kriv samim tim što su ga mediji označili ga kao takvim. I ne smo to, sada se napada i posao koji ja radim. Jučer smo imali nešto drugo. Obavlja se, sličan srednjovjekovnom progonu vještica, dolaze "Žene u crnom" ispred Fakulteta savremenih umjetnosti, leijpe naljepnice na kojima piše "silovanje je zločin" a onda studenti sa fakulteta izlaze i pored tih naljepnica pišu "lažna prijava je zločin". Svako ko sutra pokaže prstom na bilo koga može biti meta - rekao je Lečić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.