OTVORENO

Muhamed Hadžović za "Avaz": Neophodan mi je psihički odmor

Pitanje je kad ću smoći snage da se bavim sličnim materijalom kao što je “Schindlerov lift”

Muhamed Hadžović. Arhiva

Piše: A. Zukić

31.12.2021

Predstava Kamernog teatra 55 „Schindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, rađena prema istoimenom djelu Darka Cvijetića, uvjerljivo je pobijedila na nedavno završenom festivalu „Dani Jurislava Korenića“. Kompletan tim je briljirao, među njima i Muhamed Hadžović u ulozi zlikovca Žigića, naizgled običnog komšije koji, čim rat „pokuca na vrata“, priprema svoje ratne rekvizite.


Ogledalo prirode

- Kada govorimo o zanatu, onda je to tehnički, kao i svaka druga uloga - elementi glume i sve ono što podrazumijeva glumačko obrazovanje. Subjektivni doživljaj romana Darka Cvijetića je mnogo više od samog zanata.

Koliko Vas je to emotivno iscrpilo?

- Da budem jasan i otvoren, to je strašno, iako sam generacija koja je zapamtila ratna dešavanja. Dakle, postoji moj lični doživljaj, ali svako iskustvo je različito.

Hoću reći da je bilo zanimljivo i bolno postaviti se u jedan od prijedorskih crvenih solitera i cijelu tu tragediju posmatrati s tuđeg prozora, tačnije prozora samog autora romana, koji vješto formulira dokumentarne i istinite situacije. Vjerujte mi, toliko smo duboko prodrli u bit, da mislim da mi treba odmor. I pitanje je kad ću smoći snage da se bavim sličnim materijalom kao što je “Schindlerov lift”. Neophodan mi je psihički odmor.

Kako je biti glumac u doba koronavirusa?

- Snalazimo se na razne načine, ja volim kazati da gluma nađe načina da se prilagodi, a da uvijek ima istu snagu. Kako kaže Šekspir (William Shakespeare, op. a.), “ogledalo prirode”, dakle život, kako god živimo, ima svoj odraz. I to je realnost! Gluma postavlja ogledalo životu tamo gdje je život sceničan.


Muhamed Hadžović. Arhiv

Zdrava podloga

Da li je bh. kultura „preživjela“ koronavirus?

- Mislim da je i ovo neka vrsta prirodne selekcije i treba se ozbiljno suočiti s tim, umjetnost mora biti fleksibilna, izaći iz svojih krutih temelja i napraviti novu i zdravu podlogu.

Ko je Muhamed Hadžović kad siđe s pozornice?

- Ja sam neko ko je veoma znatiželjan, uvijek sam raspoložen da stječem nove vještine, veoma sam dinamičan, a jednako mi mnogo prija mir.


Na setu s holivudskim zvijezdama

Želje i ciljevi za narednu godinu?

-  Hvala Bogu, ja sam veoma zadovoljan godinom na poslovnom planu. Snimao sam dva velika projekta, čija se premijera očekuje sljedeće godine - premijera filma “Praznik rada” Pjera Žalice, u kojem igram glavnu ulogu.

U pripremama sam za film “Zaliv” reditelja Draška Đurovića i producenta Predraga Karla Kalezića, gdje bih, također, trebao igrati glavnu ulogu.

To je film u kojem se trebaju pojaviti velike filmske zvijezde Majkl Madsen (Michael) i Marisa Brenson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.