FINALE

Šta će se dogoditi ako Ukrajina večeras pobijedi na Eurosongu?

Međutim, ovih dana se očekuje da će dužnosti domaćina pasti na jednu od zemalja "velike petorke"

Članovi "Calush Orchestre" predstavljaju Ukrajinu na ovogodišnjem Eurosongu. PRINTSCREEN

A. O.

14.5.2022

Prema kladionicama, Ukrajina je već pobjedila na ovogodišnjem Eurosongu

Kladionice Kaluš orkestru daju nevjerojatninh 60 posto šanse za pobjedu, a kvota na ukrajinske predstavnike trenutno je 1.33. Za usporedbu, kvota na drugog favorita, Ujedinjeno Kraljevstvo je 7, a za, recimo, Srbiju, kvota je 67.

Atmosfera oko rata u Ukrajini zaista bi Kaluš orkestru mogla pomoći da se domogne pobjede na Eurosongu, a mnogi se pitaju što bi se s natjecanjem dogodilo iduće godine, budući da bi Kijev, po običaju Eurosonga, trebao biti domaćin. Tim se pitanjem jutros bave i brojni svjetski mediji.


Ako Ukrajina večeras pobijedi na Eurosongu, malo je vjerojatno da bi ta zemlja bila u poziciji da bude domaćin iduće godine, s obzirom na pitanja financija, sigurnosti i dostupne infrastrukture nakon trenutnog sukoba.

Ako zemlja pobjednica nije u mogućnosti iz financijskih ili drugih razloga, dužnost domaćina obično ide nekoj od većih europskih zemalja. To se dogodilo i 1980. godine kada Izrael odbio biti domaćin drugi put zaredom. Izrael je pobijedio 1978. godine i ugostio Eurosong naredne, ali za još jedan Eurosong u nizu država nije imala sredstava. Natjecanje je održano 1980. u Nizozemskoj.

Organizatori Eurovizije, Evropska radiodifuzna unija, nisu komentirali što bi se moglo dogoditi sljedeće godine ako Ukrajina pobijedi. Međutim, ovih dana se očekuje da će dužnosti domaćina pasti na jednu od zemalja "velike petorke": Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Francusku, Španjolsku i Njemačku, koje se automatski kvalificiraju za finale svake godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.