FILMSKI FESTIVAL U KANU

Zlatna palma filmu Rubena Ostlunda, na njemu radila i ekipa iz Sarajeva

Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) "Sarajevo grad filma za globalne ekrane"

Ovo je druga Zlatna palma Ostlundu. Reuters

H. J. I.

28.5.2022

Novi film Rubena Ostlunda (Östlund) "Triangle of Sadness" osvojio je na 75. filmskom festivalu u Kanu glavnu nagradu, Zlatnu palmu za najbolji film. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS).

Ovo je druga Zlatna palma Ostlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film "Kvadrat" ("The Square").

"Triangle of Sadness" je satira koja razotkriva uloge i klase: Karl (Carl) i Jaja (Yaya), par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.