AMERIČKI REDITELJ

Pol Džozef Šrader dobitnik Počasnog Srca Sarajeva: Stiže na SFF, nagrada će mu biti uručena 13. avgusta

Šrader je 2019. godine nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij za film "Prvi reformirani", koji je i režirao

N. Aj.

13.7.2022

Pol Džozef Šrader. Franck Ferville

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom reditelju i scenaristu Pol Džozef Šrader (Paul Joseph Schrader) bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Šraderu će biti uručeno 13. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola. Nakon toga će uslijediti specijalna projekcija filma "Kockar", sa Oskarom Ajzakom (Oscar Isaac) i Tifani Hadiš (Tiffany Haddish) u glavnim ulogama.

Pol Džozef Šrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu "Transcendentni stil na filmu". Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Skorseze (Scorsese), od kojih je prvi film, "Taksist", osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 1976. godine. Svoj prvi film, "Blue Collar", režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Šrader je pisao scenarije i režirao "Hardore", "Američki žigolo", "Ljudi mačke", "Mishima" i "Grad zločina".


Šrader je 2019. godine nominiran za Oskara za najbolji originalni scenarij za film "Prvi reformirani", koji je i režirao. "Kockar", film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

Šrader će na 28. Sarajevo Film Festivalu održati Masterclass 13. avgusta u 11 sati, čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji program "Talents Sarajevo". Razgovor će moderirati selektorica i rediteljica Bianka Lukas (Bianca Lucas).

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.