LEGENDARNA GLUMICA

Jelisaveta Seka Sablić za "Avaz": Svuda je nasilje, svi otimaju kao da je Sudnji dan

Ne mislim o godinama, iznenadim se kad me neko pita za njih

Seka Sablić. Arhiv

Piše: L. Sarajlić-Ramović

6.9.2022

Jelisaveta Seka Sablić (80) ljeto je provela u Crnoj Gori, tačnije u Rosama, gdje već decenijama ima kuću.

U Tivtu legendarna glumica već nekoliko godina igra predstavu "Filomena Marturano“, što joj predstavlja veliko zadovoljstvo.


Novi film

Sablić je za „Avaz“ govorila dok je lagano pakovala kofere i svoje ljetovanje privodila kraju.

- To je stara predstava, ali je mnogo tražena. Zasta je dobra. Još koji dan pa idem za Beograd, imam isto posla. Bilo je teško ljeto, vruće, puno djece ovdje... Nikad toliko djece nisam vidjela… Najzad sam ostala sama i baš razmišljam kako je dobro - govori nam Sablić.

Šta Vas u Beogradu očekuje?

- Svašta me očekuje, počinjemo snimati film „Munje 2“. Nisam ranije igrala u njemu, ušla sam kao novi lik. Likovi, koje tumače Sergej Trifunović, Boris Milovojević i Nikola Đuričko, imaju 20 godina mature i to se slavi u Cirihu. Ja sam im razredna i mi svi idemo u Cirih... Komedija je to.

Uprkos godinama, radite kao da ste dvostruko mlađi. Šta je tajna Vaše neiscrpne energije?

- Ja i nešto ne mislim o tome. Uvijek se iznenadim kad me neko pita kao Vi sada... Ne mislim uopšte o godinama. Naravno, jednog dana će se javiti godine. Jave se godine tu i tamo, ali ja živim kao i do sada. Hvala Bogu, ništa se nije promijenilo. Puno plivam, ja sam ovdje kupačica broj jedan.

Imate li planove za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu?

- Nemam. A i da me zovu, to mi je najteže. Najteže mi je da putujem. A cijeli život sam provela u kolima... Evo, sad sam trebala ići u Kanadu, pozvani smo, ali ja sam odbila. Ne mogu to, avioni, kamioni, više ne mogu to da izdržim.


Moja kuća

Seka Sablić. Arhiv

Kako Vi danas doživljavate Beograd?

- Ja volim svoju kuću, ja od Beograda nemam ništa drugo, ja tamo nigdje ne izlazim. Naravno, nerviram se na sve što se događa u Beogradu, promjene, unakazivanje i otimanje... Potpuno su oteli dušu Beogradu, moram tako da kažem. Shvatam sve promjene, da život mora ići dalje, ali to nasilje koje se radi... Svuda je nasilje, svi otimaju kao da je Sudnji dan. Tako valjda mora da bude…



Na pravoj strani

Seka Sablić bila je velika prijateljica i kuma Milene Dravić i Dragana Nikolića.

- Odem na groblje Mileni i Gagi, odnesem im cvijeće. Na moju Milenu često mislim i pitam se šta bi rekla da vidi ovaj mrak. Uvijek je bila na pravoj strani, bila je avangarda, bila je samostalna u svojoj glavi. Prava građanka, divna i dobra - prisjetila se Sablić svojevremeno za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.