KATAR

Ko je nastupio na otvaranju Svjetskog prvenstva: Korejca prati 48 miliona ljudi, Kataranin je borac za ljudska prava

Spektakularni nastup Jungkooka mnoge je impresionirao pa ne čudi da o ovom multitalentiranom mladom muzičaru, pjevaču, plesaču, tekstopiscu i producentu danas bruji cijeli svijet

Na otvaranju SP su nastupili Jeon Jungkook i Fahad al-Kubaisi. AP

H. J. I.

21.11.2022

Utakmicom u grupi A između domaćina turnira Katara i Ekvadora jučer je otvoreno Svjetsko prvenstvo u nogometu. Katar je priredio spektakularno otvaranje, a ništa manje od njega se nije ni očekivalo jer nisu žalili novac da se prikažu svijetu u najboljem svjetlu u kojem oni to žele.

Na otvaranju ovog spektakla nastupio je Jeon Jungkook, član sedmeročlanog južnokorejskog boj benda Bangtan Boys, odnosno - BTS. On je zajedno sa Fahad al-Kubaisijem izveo su jednu od službenih pjesama prvenstva Dreamers. 

Spektakularni nastup Jungkooka mnoge je impresionirao pa ne čudi da o ovom multitalentiranom mladom muzičaru, pjevaču, plesaču, tekstopiscu i producentu danas bruji cijeli svijet. Ušao je u historiju kao prvi izvodač iz Južne Koreje koji je nastupio na Mundijalu, koji se ove godine održava 22. put.

Ko je Jungkook?

25-godišnji Jung južnokorejski je pop pjevač i najmlađi član južnokorejskog boy benda BTS. Zbog njegove popularnosti mnogi ga nazivaju "Rasprodani kralj" jer se stvari koje on koristi brzo rasprodaju, bilo da su u pitanju cipele, omekšivač za veš, vino ili nešto drugo. 

U martu 2021. godine Jung je postavio novi rekord za najveći broj gledatelja u stvarnom vremenu u historiji južnokorejske stream aplikacije V Live. Njegov solo prijenos uživo tada je premašio 22 miliona simultanih gledatelja. 

Fahad je aktivist za ljudska prava

Fahad al-Kubaisi ima 41 godinu i on je katarski pjevač, producent, aktivist za ljudska prava i maneken. Postao je popularan u arapskim državama Perzijskog zaljeva. Rođen je u Dohi i odrastao je u konzervativnoj islamskoj porodici. Odrastao je sa sedmero braće. 

Diplomirao je fizički odgoj i sportske nauke na Univerzitetu u Kataru. U djetinjstvu je bio pod utjecajem arapske muzike i pop zvukova. Svoju karijeru počeo je kao islamski pjevač u srednjoj školi. Nekoliko islamskih pjesama objavio je 1997. Godine 2001. objavio je svoj prvi album pod nazivom Jamaal El Rouh (Ljepota duše). Četiri godine kasnije objavio je drugi album Ela Rouhi (Mojoj duši).

Uz pomoć katarskog kompozitora Matara Alija al-Kuwarija 2006. godine prešao je na neislamsko pjevačko polje te je tada objavio i svoj prvi neislamski album Layesh (Zašto?). Šest godina kasnije njegova karijera doživjela je veliki procvat kada je objavio četvrti album koji je sam producirao.

Kada je komentirao svoje sudjelovanje na otvorenju Svjetskog prvenstva u Kataru, Fahad je rekao da je jako uzbuđen. 

- Uzbuđeni smo što možemo svima poželjeti dobrodošlicu i ujediniti ih ovdje u Kataru gdje će vidjeti naš mir, razvoj i ljubav. Mislim da je ovo najvažnija poruka ljudima koji će nas posjetiti - rekao je pjevač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.