POVRATAK U DNEVNIK

Seid Masnica za "Avaz": Našao sam svoj mir u fitnesu

Novinari se prebrojavaju po redakcijama, po nacionalnoj pripadnosti, a ne po kvaliteti

Masnica: Volim sarađivati s profesionalcima. Instagram

20.1.2023

Novinar i vanredni profesor Seid Masnica nakon trogodišnje pauze ponovo se vratio na male ekrane kao voditelj Dnevnika BHT 1. Sedamnaest godina vodio je i uređivao Dnevnik te i druge informativne emisije u redakciji informativnog programa BHT1, također je bio urednik DESK-a.

Vožnja bicikla

- Moje pojavljivanje ponovo u Dnevniku kao voditelja samo je nastavak mog dugogodišnjeg profesionalnog rada na televiziji. Upoređujem to na primjeru „voziti biciklo“ – možete napraviti pauzu od vožnje bicikla, ali kada ponovo uzmete biciklo i vozite nekoliko metara, ide vam kao da niste napravili pauzu.

Dva puta sedmično ponedjeljkom i četvrtkom ću voditi Centralnu informativnu emisiju BHT1. S obzirom na mnogobrojne pozitivne reakcije na moje pojavljivanje u Dnevniku, mislim da sam napravio dobru odluku.

Vaše fotografije i videa iz teretane koje objavljujete na svom Instagramu ne uklapaju se u klasičnu sliku voditelja Dnevnika.

- Svako ko me poznaje zna da sam zaista u poslu veliki profesionalac, sa sličnima volim i sarađivati. Nažalost, takvih je malo danas, ali ih ima. S obzirom da je vrijeme u kojem živimo vrlo stresno, često radimo pod raznim pritiscima, bez dodatnih hobija koji bi neutralizirali količinu stresa, to je jednostavno neophodno. Ja sam već petnaest godina svoj mir našao u sportu. Fitnes je način da se opustim, uživam i u konačnici, to je moj stil života.

Seid Masnica. Instagram

Izgubljena bitka

Je li se konkurencija zabrinula kada su vidjeli Vaš povratak na TV?

- Ne znam, to ćete morati pitati njih. Šalim se, naravno! Vezano za ovaj upit samo ću citirati jednu mostarsku mudroliju: „O kome se u Mostaru nije pričalo, kao da nije ni živio u Mostaru“. Zaista nikada se nisam osvrtao na komentare okoline, konkurenciju koliko god taj termin bio realan uopće, mišljenja sam da je svako za sebe to što jeste i da nema konkurenciju.

Kako vidite budućnost bh. novinarstva?

- Nažalost, čini mi se da smo skoro izgubili bitku s moćnicima koji žele pod svaku cijenu uništiti vjerodostojnost bh. novinarstva. Veoma mali broj medija nije podlegao političkim pritiscima, povećan je broj prijetnji novinarima, želeći na taj način zastrašiti profesionalce i ugasiti posljednji plamen medija i novinara koji govore činjenicama bez cenzure, autocenzure i u interesu javnosti. Zbog čega mediji i postoje.

Došlo je vrijeme da se novinari prebrojavaju po redakcijama, po nacionalnoj pripadnosti, a ne po kvaliteti, zapošljavaju se bez konkursa, bez ikakvog testa opće pismenosti, audiovizuelnih testova... Šta možemo očekivati, pa samo ono što vidimo i slušamo u programima, gafove, nepoznavanje pravopisa, afrikata...

Strog a pravičan

Jeste li strog profesor?

- Kao i u svom profesionalnom angažmanu na televiziji, takav sam i u akademiji sa studentima – strog a pravičan. Dajem maksimalno, tražim isto tako od studenata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.