DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Željka Katavić-Pilj za "Avaz": Narodno pozorište Sarajevo je moj drugi dom

Za nas troje ovo će biti druga produkcija nakon pune 33 godine

Katavić-Pilj: Već 39 godina članica Hora Opere NP Sarajevo. Društvene mreže

Željka Katavić

5.3.2023

Punih 39 godina član sam ansambla Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Ljubav prema operi počela je kada sam imala samo četiri i po godine.

Tadašnja Radio-televizija Sarajevo spojila je Radio hor i Dječiji radio hor za potrebe koncertnog izvođenja Pučinijeve (Puccini) "Tosce".

Prva premijera

Nisam ni sanjala da ću malo kasnije imati priliku da je opet pjevam na daskama koje život znače.

Svemir i zvijezde su mi bili naklonjeni. Moja prva premijera je bio Verdijev "Requiem" 12. januara 1985., dan pred moj rođendan, a zanimljivo je da je "Tosca" prvi put izvedena 14. januara 1900. godine u "Teatro dell'Opera" u Rimu. Znakovito.

Redale su se predstave, premijere, gostovanja. Bilo je divno biti na istoj sceni s Ljiljanom Molnar, Gertrudom Munitić, Milivojem Bačanovićem i mnogim drugim sjajnim pjevačima.

Bilo je divno i s velikim Krunoslavom Cigojem, koji je više puta i režirao naše operne i operetne premijere. Jedna od njih je i "Ljubavni napitak" 1987. godine.

"Ljubavni napitak" 1987. godine: S Krunoslavom Cigojem. Društvene mreže

Pozivam publiku

Svemir je htio i da moja dva mlađa brata - Mario i Josip, također, postanu članovi sjajnog ansambla Hora Opere. Mnogo smo predstava odigrali zajedno.

Za nekoliko dana, tačnije 10. marta, očekuje nas još jedna premijera, prava poslastica – Ofenbahov (Offenbach) "Orfej u podzemlju".

Za nas troje ovo će biti druga produkcija nakon pune 33 godine. Vjerujem da će publika uživati u izvedbi naših solista opere, hora, baleta, sve u režiji sjajne Nine Kleflin, naše gošće iz Hrvatske, uz Sarajevsku filharmoniju i maestra Bomostara.

Zato pozivam publiku da dođe i uživa zajedno s nama. I za kraj ću reći:

- Narodno pozorište Sarajevo je moj drugi dom, a Hor Opere moja velika porodica. Tako je bilo i tako će i biti.

Bila je čast...

Bila je čast i privilegija pjevati „Mozart Requiem“ u sarajevskoj Vijećnici s maestrom Mehtom i Karerasom (Carreras), sudjelovati na koncertu Milanske La Scala, pratiti ruku maestra Mutija, imati koncert s Bečkom filharmonijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.