DIGLA SVOJ GLAS

Demi Lovato objavila protestnu pjesmu ''Swine'' u odbranu prava na abortus

Lovato, poznata po svojoj otvorenoj podršci pravima žena i LGBTQ+ zajednice, ovom pjesmom želi izraziti svoje nezadovoljstvo

Demi Lovato. Photo by Evan Agostini/Invision/AP

M. Z.

19.7.2023

Zvijezda pop scene Demi Lovato javno je istupila snažnom odbranom prava žena na abortus. Lovato je objavila novu protestnu pjesmu ''Swine'' jednu godinu nakon što je Vrhovni sud poništio Roe v. Wade.

Lovato, poznata po svojoj otvorenoj podršci pravima žena i LGBTQ+ zajednice, ovom pjesmom želi izraziti svoje nezadovoljstvo prema ovom zakonu i sličnim mjerama koje ograničavaju ženska prava.


"Svinje" u pjesmi predstavljaju političare koji podržavaju ovakve restriktivne zakone. Lovato koristi oštar i emotivan jezik kako bi osudila njihov stav prema ženama i pravima na abortus, nazivajući ga "zlostavljanjem".

Demi Lovato već dugi niz godina otvoreno govori o svojim političkim stavovima, često koristeći muziku kao platformu za istupanje u javnosti. ''Swine'' je samo posljednji u nizu snažnih političkih izjava.

Ovaj korak je ključan za podizanje svijesti o ovoj temi, ali i za pružanje podrške ženama koje se bore za svoja prava. Pjesma, iako popraćena kontroverzama, sigurno će pokrenuti važnu raspravu o pravima na abortus, a posebno u kontekstu sve većeg pritiska konzervativaca na ova prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.