MOŽE LI SE STATI UKRAJ

Mračna strana interneta: Muzičke zvijezde žrtve prevara na društvenim mrežama

Krivca možda treba tražiti na Kanarskim otocima, rekao je advokat Omar Mehmedbašić

Lepa Brena. Instagram

27.9.2023

Život savremenog čovjeka nezamisliv je bez interneta. Komunikacija, trgovina, informiranje, zabava, edukacija, sve se odvija putem interneta. Međutim, pored svih prednosti koje pruža, internet ima i svoju mračnu stranu. Skoro svakog dana smo u prilici čuti da je neko bio žrtva nekog vida prevare na mnogobrojnim internet-platformama.

Izmišljeni intervjui

Od reklamiranja i prodaje nekvalitetnih ili lažnih proizvoda do kreiranja profila na društvenim mrežama pod tuđim imenima, mogućnosti za prevare na internetu šarolike su i brojne gotovo koliko i sve pozitivne strane koje ima. Poznate ličnosti su možda i najveće žrtve prevara i spletkarenja na internetu.

Dino Merlin. Croatia records

Jedan od onih koji se često nađu na meti "cyber mafije" je Dino Merlin, čije ime je iskorišteno kako bi se reklamirali proizvodi za vraćanje sluha. Uz izmišljene intervjue i izjave, koristi se čak i Merlinova slika, kojom ti oglašivači žele privući što veći broj potencijalnih kupaca.

Pjevačica Lepa Brena izdala je čak i saopćenje povodom prijave koju je podnijela protiv firme koja je zloupotrijebila njen lik kako bi reklamirala preparat za liječenje, koji ona nikada nije koristila.

Brena se oglasila i upozorila građane da ne koriste ovaj preparat jer ga ona ne preporučuje, kao i da nema nikakvu saradnju s tom firmom.

-Zbog lažnog reklamiranja ovog preparata zatražit ću sve moguće pravne sankcije - svojevremeno je kazala Brena, no i sama je svjesna da tome ne može stati ukraj.

Na meti prevare našla se i naša pjevačica Selma Bajrami, koja "reklamira" proizvode za mršavljenje.

Selma Bajrami. Instagram

-Svi se pitate kako u ovim godinama imam vitko tijelo, jednom dnevno ovo konzumiram i ne dobivam kilice, a ujedno skida naslage oko struka - reklama je koja kruži internetom, a koju je navodno izgovorila pjevačica.

No, ona je tada demantirala da ima bilo šta s ovom reklamom. Čak je najavila i tužbe protiv onih koji se koriste njenim ličnim podacima, a ona nema pojma o tome.

Nina Badrić često se nađe na meti prevaranata. Već neko vrijeme prevaranti koriste Ninin lik i djelo kako bi reklamirali proizvode za mršavljenje, a ovakav scenarij još jednom se ponovio, nakon čega je pjevačica odmah reagirala.

-Prevara. Ne nasjedajte na ovu prevaru, ovdje se radi o krađi identiteta i imena, ne postoje dijeta ni čarobni bomboni od kojih mršavite, a ni čarobni štapić, kako kaže moj prijatelj, samo probušena kašika - napisala je Nina.

Nina Badrić. Instagram

Splitska pjevačica Jelena Rozga odmah je upozorila svoje pratioce da ne nasjedaju na internetsku prevaru prema kojoj ona navodno nudi 5.000 kuna "zbog učinka koronavirusa" za prvih 50 ljudi koji otkriju koliko ima patkica na priloženoj fotografiji. Rozga je tada poduzela sve što je mogla. Na svom oficijelnom Instagram profilu objavila je da je sve napisano laž.

I Sergej Ćetković je prije nekoliko dana osjetio na svojoj koži kako je to biti iskorišten putem društvenih mreža.

Pojavila se objava na internetu u kojoj prevaranti tvrde da se, između ostalog, nakon pauze iz javnog života pjevač opet vratio na scenu i u navodnom intervjuu govorio o tome kako ga je izvjesni ljekar spasio od “gluhoće”.

Pretežak zadatak

Sergej je, nakon što je primijetio ovu laž, odmah reagirao i upozorio publiku da ne nasjeda.

Sergej Ćetković. Instagram

No, da li se i kako može stati ukraj ovim prevarama te postoji li kazna za ove oglašivače, pitali smo sarajevskog advokata Omara Mehmedbašića.

- Postoji odjel Federalne policije za cyber kriminal, koji imaju pretežak zadatak ući u trag tim prevarantima. Uglavnom su to NN počinioci iz drugih zemalja. Krivca možda treba tražiti na Kanarskim otocima, naprimjer, jer rijetko se dešava da su ti oglašivači s ovih naših, balkanskih prostora. Mogu oni tužiti, žaliti se, ali od toga nema ništa. Mislim da su i sami pjevači svjesni toga, tako da rijetko i poduzimaju neke pravne korake, kazao je Mehmedbašić. Ma, nije to toliko strašno kako se čini - na kraju se našalio Mehmedbašić.

Oglas za naivne

Dragana Mirković je samo jedna u nizu pjevačica koje su se našle u neprijatnoj situaciji i postale žrtva internet-prevare.

Tako se na Instagramu pojavila reklama u kojoj pjevačica, navodno, hvali proizvod za mršavljenje uz koji “kilogrami samo nestaju”, liječe parazite i tope masne naslage. Uz ovaj oglas objavili su i pjevačicinu fotografiju od prije nekoliko godina u uskoj crvenoj haljini, kako bi naivni pomislili da je njena figura rezultat korištenja ovog proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.