RAT NA BLISKOM ISTOKU

Apel kraljice Ranije: Svijet ne može šutjeti, ova tragedija se mora zaustaviti

Pozvala svijet da zaustavi rat

Kraljica Ranija. Instagram

L. K. P.

20.10.2023

I dok rat u Izraelu i dalje bijesni, baš kao i u Ukrajini, jordanska kraljica Ranija (Rania) odlučila je iskoristiti svoj profil na Instagramu kako bi poslala jasnu poruku. Umjesto njene fotografije sada stoji tek crni krug, a znakovita je i njena posljednja objava

- Od 2009. godine, tokom trosedmičnog rata na Gazi. Četrnaest godina i pet ratova kasnije, koliko bolan prizor nije se promijenio. Svijet ne može šutjeti. Ova ljudska tragedija se mora zaustaviti, riječi su to koje je u svojoj posljednjoj objavi napisala jordanska kraljica Ranija, pozivajući time svijet da zaustavi rat.


Uz to je objavila video na kojem se ona 2009. obraća javnosti na konferenciji za medije o nasilju u regiji u to vrijeme, osvrnuvši se time na rat između Izraela i Hamasa.


Instagram profil kraljice Ranije. Instagram

Budući da Jordan graniči s Izraelom, ne čudi što je na sve već reagirao i njen suprug, kralj Abdulah (Abdullah), koji je pozvao na deeskalaciju Gaze i okolne regije. Kao vrhovni zapovjednik jordanskih oružanih snaga svoj je govor u parlamentu 11. oktobra iskoristio i kako bi ponovno potvrdio 'nepokolebljiv stav Jordana o Palestini'.

- Sukob između palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Izraela ne smije se voditi preko tuđih leđa. Ne može biti sigurnosti, mira i stabilnosti bez pravednog i sveobuhvatnog mira, kojem jedini put može biti kroz rješenje s dvije države, rekao je kralj Abdulah koji je rekao kako Jordan, baš kao ni Egipat, neće prihvatiit izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.