26. OKTOBRA U BEOGRADU

Sarajevski umjetnik Admir Halilović na koncertu grupe "Regina" izvodi umjetnički performans

Jedinstveno umjetničko iskustvo koje će spojiti slikarstvo, muziku i performans

Monika Beluči i Admir Halilović. Facebook

24.10.2023

Sarajevski umjetnik Admir Halilović predstavit će svoju izložbu i izvesti performans tokom koncerta grupe „Regina“, uz pratnju filharmonije u Beogradu 26. oktobra u MTS Dvorani. Na ovaj način bit će predstavljeno jedinstveno umjetničko iskustvo koje će spojiti slikartsvo, muziku.

U nastavku turneje koja je započeta koncertom u julu u Sarajevu sa Sarajevskom filharmonijom, grupa „Regina“ u Beogradu će izvesti sve svoje najljepše pjesme sa filharmonijom, uz prisustvo dragih prijatelja i gostiju među kojima su Elena Risteska, Bojan Marović, Princ od Vranje, Marija Mirković te maestro Nino Ademović, koji je poznat po saradnji sa zvučnim imenima iz oblasti filmske muzike među kojima je i Goran Bregović.

Izložba će službeno biti otvorena u 19 i 30 sati, a početak koncerta beogradsku publiku očekuje od 20 sati i 30 minuta.

Posjetitelji će imati priliku razgledati 20 slika iz Halilovićevog opusa "Ego eques", a ono što ovaj događaj čini posebnim je činjenica da će umjetnik tokom trajanja koncerta stvarati sliku na sceni. Njegovo umjetničko djelo će se razvijati pred očima publike, stvarajući jedinstvenu poveznicu između vizualne umjetnosti i muzike.

Ova izložba će prisutnima pružiti priliku da uživaju u remek-djelima koja su stvorena kroz fascinantnu reinterpretaciju starih majstora poput Pikasa (Picasso), Klea, Kita Haringa (Keith Haring), Salvador Dalija i drugih, kroz umjetnikovu vlastitu interpretaciju s glavama konja kao centralnom temom.


Plakat izložbe. Facebook

Svaka slika iz opusa "Ego eques" otkriva dubinu umjetničke predanosti i pažnje prema detaljima dok autor istražuje različite aspekte simbolike i ljepote konja kroz oči velikih majstora.

Admir Halilović, priznati sarajevski umjetnik, najpoznatiji je po svojim slikama u kojima kombinira životinjski simbolizam s kolažima poznatih/značajnih javnosti (Monika Beluči (Monica Belluci), Roberto Kavali (Cavalli), Džejms Blant (James Blunt) ličnosti nastojeći privući pažnju javnosti i podići svijest o važnosti likovne umjetnosti.

Koristeći tipičan bosanski motiv konja kao simbola plemenitosti, čulnosti i neprolaznosti, Halilović vješto spaja animalni simbolizam sa kolažima poznatih ličnosti, te time nastoji skrenuti pažnju na likovnu umjetnost i približiti je, ne samo ličnostima koje uključuje u svoje slike, nego i kompletnoj javnosti koja definitivno ima više sluha za svaku drugu vrstu umjetnosti, osim za likovnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.