SKANDINAVSKE ZEMLJE

Danski kralj i kraljica najavili prve službene državne posjete

Frederik je preuzeo dansko prijestolje u januaru nakon što je njegova majka, kraljica Margareta II. u dobi od 83. godine neočekivano abdicirala

Kralj Danske Frederik i kraljica Marija. AP/Martin Meissner

N. Aj.

10.2.2024

Novi danski kralj Frederik X. i njegova supruga, kraljica Marija planiraju otputovati u prve službene državne posjete drugim dvjema skandinavskim kraljevskim porodicama, objavila je danska kraljevska porodica.

Par će posjetiti Švedsku 6. i 7. maj, a nakon toga i Norvešku 14. i 15. maja. U junu će kralj i kraljica isploviti kraljevskim brodom "Dannebrog" iz Kopenhagena na putovanje koje će ih najprije odvesti do Farskih otoka, a potom u julu i do Grenlanda. I Farski otoci i Grenland su autonomni teritorij Kraljevine Danske.

Frederik je preuzeo dansko prijestolje u januaru nakon što je njegova majka, kraljica Margareta II. u dobi od 83. godine neočekivano abdicirala poslije 52 godine na čelu monarhije.

Margareta je imala najduži staž među evropskim vladarima i posljednja je kraljica nakon smrti britanske Elizabete II. Umjetnica i okorjela pušačica u svojih pola stoljeća na tronu modernizirala je kraljevinu. Na prijestolje je stupila kad joj je bila 31 godina, 14. januara 1972., nakon smrti oca Frederika IX.

Frederik X. već je obavio svoje prvo putovanje u inostranstvo. Bila je to trodnevna posjeta Poljskoj s danskim poslovnim izaslanstvom. Putovanje je bilo planirano i prije Margaretine abdikacije. Prve službene državne posjete šefova skandinavskih država obično su uvijek posjeti susjednim zemljama u regiji s kojima tradicionalno održavaju bliske kontakte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.