IZAZOVAN POSAO

Kralj Čarls traži novog kuhara, ove kriterije mora zadovoljavati

Novi zaposlenik kraljevske porodice imat će osiguran smještaj i obroke, a od njega se očekuje rad u uspješnom timu

Kralj Čarls. AP

D. R.

13.3.2024

Britanski kralj Čarls (Charles) u potrazi je za novim kuharom. Na web stranici kraljevske porodice osvanuo je oglas u kojem se traži novi kuhar za kralja, uz jednu važnu napomenu - kandidat mora voljeti putovati.

Iako će novi kuhar uglavnom biti smješten u Buckinghamskoj palači, mora biti spreman putovati i kuhati i u drugim kraljevskim rezidencijama, kao što su dvorac Balmoral i palača Holyroodhouse u Škotskoj.

Što se od kandidata očekuje

Novi zaposlenik kraljevske porodice imat će osiguran smještaj i obroke, a od njega se očekuje rad u uspješnom timu i kuhanje prema najvišim standardima, kao i stvaranje sezonskih jelovnika, koristeći proizvode s lokalnih imanja.

- Radit ćete s kvalitetnim sastojcima i biti odgovorni za svakodnevnu pripremu i posluživanje hrane kraljevskoj porodici i osoblju - stoji u oglasu na web stranici The Royal Household, gdje također dodaju da se od kandidata očekuje da putuje i na druga mjesta prema potrebi.

U oglasu je istaknuto da bi veliki plus bilo iskustvo u restoranu s pet zvjezdica, kao i iskustvo u klasičnoj francuskoj kuhinji, za plaću su napisali da je "konkurentna", a prijave se zatvaraju 1. aprila.

Kralj specifičan o pitanju hrane

Ono što budući zaposlenik mora znati jest da je kralj Čarls vrlo specifičan o pitanju hrane. Cijelog se života držao kvalitetne prehrane i tjelovježbe, a poznato je i da ne ruča. Svojedobno je htio postati vegetarijanac, no na kraju je odlučio da meso neće jesti dva dana u sedmici, a jedan dan u sedmici ne jede mliječne proizvode.

Nakon doručka koji se sastoji od voća, orašastih plodova, sjemenki, kuhanih jaja i šolje čaja, Čarls neće više ništa jesti do 17 sati kada, uz sendvič i kolače, popije čaj, prenosi Telegraph. 

Kralj putuje s kuharom

U oglasu stoji da novi kuhar mora biti voljan putovati, a to je zato što kralj Čarls uvijek putuje sa svojim privatnim kuharom, i to kako bi smanjio opasnost od trovanja hranom. Osim toga, kralj također nosi vlastitu zalihu pića sa sobom kada putuje u inostranstvo, a najviše voli piti suhi martini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.