DONDA ACADEMY

Uposlenik tužio Kanjea: "Učenicima je prijetio brijanjem glave i zatvaranjem u kavez"

To je samo posljednja u nizu tužbi koje su podnijeli bivši radnici Donde

Pljušte tužbe na njegov račun. AP

M. Z.

3.4.2024

Bivši zaposlenik Kanjea Vesta (Kanye West) optužio je slavnog repera da je prijetio osoblju i studentima njegove privatne kršćanske škole Donda Academy, stoji u novoj tužbi podnesenoj u utorak. To je samo posljednja u nizu tužbi koje su podnijeli bivši radnici Donde, čiji se navodi kreću od "apsolutno nečuvenih" i nesigurnih uvjeta u kampusu do neprikladnog ponašanja i "nezakonite obrazovne prakse".

Seksualno uznemiravanje osoblja

Trevor Filips (Trevor Phillips), koji je radio za Vesta u njegovoj modnoj marki Yeezy i neakreditiranoj školi od novembra 2022. do avgusta 2023., tvrdi u novoj tužbi da, osim stvaranja neprijateljskog radnog okruženja prijetnjama i seksualnim uznemiravanjem osoblja, Vest se također redovno upoređivao s Hitlerom tokom njihovog radnog odnosa.

Filips je zaposlen nedugo nakon što se Vestovo poslovno carstvo počelo urušavati poslije njegovih opetovanih antisemitskih komentara na društvenim mrežama, u kojima je tvrdio da će ići na "death con 3" protiv Jevreja. No uprkos svojim javnim izvinjenjima za te izjave, Filips je rekao da su se Vestovi antisemitski komentari i hvalospjevi Hitleru nastavili na poslu.

U jednom razgovoru, prema tekstualnim porukama priloženima u tužbi, Vest je u odgovoru na upit za informacije o sjemenu potrebnom za vrt akademije Donda rekao: "Ja sam na nekim stvarima na nivou Hitlera. Minus plinske komore. U Isusovo ime."

-Filips je u nekoliko navrata svjedočio kako je Kanje svom osoblju govorio stvari poput ''Jevreji su vani da me uhvate'' i ''Jevreji mi kradu sav novac''. Bojeći se za svoja radna mjesta, ali i da deeskaliraju Kanjeove apsurde (tako da dvoje sadašnjih školaraca ne čuju), školsko osoblje dalo je sve od sebe da ga ignorira - stoji u pritužbi.

Poredio se s Hitlerom

Međutim, pred dvoje školaraca Vest je navodno nastavio sa svojom retorikom te je otvoreno raspravljao o tome kako "voli izlaziti samo s bijelim ženama".

- Potom im je Kanje rekao da želi da obriju glave i da namjerava postaviti zatvor u školi te da ih može zatvoriti u kaveze - dodaje se u pritužbi.

Iako je angažiran kao Vestov fan, u tužbi Filips tvrdi da se njegov i Vestov odnos pogoršao tokom vremena. Naveo je da je Vest redovno diskriminirao crnačko osoblje u školi, uključujući i njega, da je bio neugodan na poslu, da je prisvajao školska sredstva za putovanje u Pariz i da je često prijetio otkazom zaposlenicima, no da bi se kasnije predomislio.

U jednom slučaju, tokom večere u vrhunskom suši restoranu Nobu, Filips tvrdi da je Vest simulirao masturbaciju i slikovito opisao svoj seksualni život usred, kako je Filips vjerovao, poslovnog sastanka u vezi s programom hortikulture u Dondi.

-Homoseksualci nisu pravi kršćani. A Bil Gejts (Bill Gates) kontrolira homoseksualce kako ne bi imali djecu radi kontrole populacije - citira se Vesta u tužbi.

Malo prije nego što je napustio školu u avgustu 2023., Vest je navodno napao Filipsa pred osobljem, učenicima i njihovim porodicama tokom događaja na Donda Academyju. Filips tvrdi da mu je Vest više puta rekao da će ga udariti šakom u lice, ali u pritužbi napominje i da nije bio siguran šta je uzrokovalo Vestov ispad.

U tom trenutku Filips se slomio zbog Kanjeovog nehumanog tretmana tog dana, kao i zbog mjeseci uznemiravanja, rasizma, seksualnog uznemiravanja i izloženosti antisemitskim primjedbama

Antisemitske primjedbe

- Dok se Kanje smatrao bogom ili kraljem, u stvarnosti je bio zlovoljni tiranin i despot, koji je nastojao mentalno uništiti i kontrolirati ljude oko sebe - stoji u pritužbi.

Filips traži 35.000 dolara odštete i sudsku zabranu kako bi spriječio Vesta da posjeduje i upravlja bilo kojom vrstom obrazovne škole za djecu mlađu od 18 godina u Kaliforniji. Vest još nije javno komentirao Filipsove tvrdnje, a prethodno se nagodio u zasebnoj tužbi u kojoj se tvrdilo da je opetovano iznosio antisemitske primjedbe na radnom mjestu, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.