NEVJEROVATNE RIJEČI

Kao da ima amneziju: Karleuša je među prvima iz Srbije pričala da se genocid u Srebrenici dogodio, a sada se obrušila na Severinu zbog iste izjave

Koliku je odštetu tvoja država platila Srbiji za Jasenovac, da li se naplaćuje na tonu mesa ili na broj ljudi

Karleuša se obrušila na Severinu zbog genocida u Srebrenici. Instagram

N. Aj.

23.5.2024

Jelena Karleuša obrušila se na koleginicu Severinu, i to zbog izjava o genocidu u Srebrenici, dijeleći stari snimak hrvatske pjevačice koja je maltene, pričala isto ono što i Karleuša prije desetak godina.

Ako je do para...

Jelena se prisjetila jedne Severinine izjave iz 2022. godine dok je gostovala na BHT1 televiziji u emisiji "Konačno petak". Tokom razgovora s voditeljicom Majom Čengić Miralem rekla je: 

- U Srebrenici je bio genocid, kako god to oni nazivali, mali, srednji ili veliki zločin… Radi se o tome ako je bio genocid, onda bi neka država toj državi trebala platiti odštetu. Mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove.

Sada je Karleuša objavila taj snimak i napisala dugačak status.

- Severina, a zašto je tebi bitno da li se koristi riječ „zločin“ ili riječ „genocid“? Zašto se ti baviš presuđivanjem šta je bilo i pojašnjavanjem? Ako je samo do para i odštete, koliku je odštetu tvoja država platila Srbiji za Jasenovac.

Da li se naplaćuje na tonu mesa ili na broj ljudi? Koliko košta naprimjer milion života? Koliko za milion Srba i da li hoćete popust jer je bilo i Jevreja? Romi gratis? Tražite li popust na količinu i utrošeni trud jer baš je bilo potrebno mnogo volje i truda da se postigne ta cifra u samo jednom logoru! A imaš li cjenovnik koliko Hrvatska treba da plati odštetu za jedini dječiji logor na svijetu? Ako je dječiji logor je l’ to tarifiraš kao “mali” zločin ili veliki zločin? Kako ti to nazivaš Severina, hm - napisala je Karleuša.

Nije se tu zaustavila već je nastavila:

- Hoćemo onda da fino platimo jedni drugima pa da se volimo? Čist račun, duga ljubav? Ima li Hrvatska para ili da šmekerski oprostimo dug zarad komšijskih odnosa? Šta nam teško, oprostit ćemo i to što si Srpkinja, a nazivaš nas “oni”. Ako smo krvnoj braći Crnogorcima oprostili što za male pare glasaju protiv sopstvenog naroda i potresaju kosti svojih dedova koji su se ponosno nazivali, kako, zašto ne bi sve svima? Srbija je velika i jaka. Nije sve u parama draga Severina, nije ovde riječ o plaćanju, ovdje je riječ o riječi „genocid“, jer genocid ne mogu učiniti pojedinci koji su za to odavno osuđeni.

Za genocid se krivi čitav narod. Ko ti kaže da se Srbija u toj rezoluciji ne pominje, zašto bi onda Srbija platila odštetu? Malo logike lutko, koristi glavicu i za razmišljanje, ne samo za botoks. A Srbi, narod koji je najviše stradao u 20. vijeku, mogu samo da budu veliki, ponosni, časni narod. Ne genocidan narod. Jer taj žig neću da nosim ni ja ni moja djeca ni moji unuci, jer u moje ime niko nije ubijao nevine ljude u građanskom ratu u Bosni sa kojim ja nemam ama baš nikakve veze. PS (a i tvoj sin, koji je Srbin, nosit će taj žig, ako se ta historijska nepravda desi! Pokušaj da se ne trudiš više da budeš ovoliko “pametna”) - zaključila je Karleuša.

Promijenila stavove

Njen novi stav je u saglasnosti s Karleušom koja je postala poslije 2020. godine. Ona je tada promijenila i političko opredjeljenje, pa je umjesto podržavanja Čedomira Jovanovića agresivno krenula da promoviše Aleksandra Vučića i SNS, a čini se, promijenila je i vrlo čvrst stav o genocidu u Srebrenici.

Ranije je Karleuša obilježila godišnjicu genocida.

- 11.07.1995. Počnite da brojite do 8.372, uz svaki izgovoreni broj zamislite da je jedan čovjek pao... 1, 2, 3, … 100, 200,300,… 1.000, 2.000, 3.000… Koliko treba vremena da se ubije 8.372 ljudi? Malo vremena i mnogo mržnje, bezumlja i zla - poručila je pjevačica tada i dodala:

- Zar je moguće da se to desilo? Da, za nauk svima, za nauk novim generacijama, da se ludilo ne ponovi. Srebrenica 11.07.1995.

Jelenin stav podržao je preminuli modni kreator Saša Vidić koji je uz njene riječi dodao: “Ponosan što smo ljudi, draga Jelena.“

Čak i prije toga, Jelena Karleuša je u više navrata bila na meti neistomišljenika iz Srbije jer je javno iznosila svoj stav o genocidu u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.