MUZIKA

Tajna pisma potvrdila: Slavni kompozitor Petar Iljič Čajkovski bio je homoseksualac

B92

3.6.2018

Nježne i strastvene riječi, koje opisuju skrivene emocije Petra Iljiča Čajkovskog, zabilježene su u pismima koja su dugo bila čuvana od očiju javnosti. Razlog? Slavnom kompozitoru su se dopadali muškarci.

Pisma, koja su nedavno prvi put objavljena u Engleskoj, a neka od njih prvi put u javnosti uopće, otkrivaju detalje o intimnom životu kompozitora koje su ruski cenzori vešto skrivali.

U jednom od pisama Čajkovski piše o mladom slugi "u kojeg je zaljubljeniji više nego ikada".

- Bože, kakvo anđeosko stvorenje. Toliko čeznem za time da budem njegov rob, njegova igračka, njegovo vlasništvo - dodaje.

Marina Kostalevski, koautorica novog izdanja i profesorica ruskog jezika na Bard koledžu u Njujorku, navodi da je sadržaj pisama, za razliku od ruskih izdanja, ovaj put prenesen u cijelosti.

- Dok je homoseksualnost Čajkovskog već dugo prihvaćena na Zapadu, u Rusiji je i dalje predmet usijanih i ružnih javnih debata. Rusko izdanje tako, uprkos bogatstvu novih informacija, ostavlja prostor za sumnju o seksualnosti slavnog kompozitora - kaže Kostalevski.

Čajkovski u drugom pismu piše o susretu s "mladićem zadivljujuće ljepote".

- Nakon zajedničke šetnje, ponudio sam mu nešto novca, što je odbio. Radi to zbog ljubavi prema umjetnosti i obožava muškarce s bradom - napisao je.

Kostalevski navodi da taj pasus do sada nije bio uključen ni u jedno izdanje objavljenih kompozitorovih pisama, piše ''Guardian''.

U ruskim izdanjima također je isključen još jedan pasus u kojem Čajkovski piše o svom homoseksualnom poznaniku:

- Petašenka je imao običaj da dođe s kriminalnom namjerom da posmatra kadete, koji su se nalazili tačno prekoputa našeg prozora, ali sam činio sve da obeshrabrim ove kompromitirajuće posjete, i bio sam donekle uspješan u tome.

Pisma se danas nalaze u arhivu muzeja Čajkovskog u Klinu, gradu smještenom sjeveroistočno od Moskve, gdje je kompozitor živio od 1892. do svoje smrti naredne godine od kolere. Imao je 53 godine.

Među cenzuriranim pasusima nalaze se i oni u pismu koje je Čajkovski pisao svom bratu za vrijeme boravka u Italiji.

- Oko 9 sati osjetio sam potrebu da izađem i prošetam. Grupa mladića, znaš koje vrste, pretpostavila je šta sam tražio, i nije htjela da me ostavi na miru. Mamac koji su koristili da uhvate žrtvu (tj. mene) bilo je jedno predivno mlado biće. Morao sam da pružim žestok otpor, s obzirom na to da je mamac bio odličan. Ne znam jesu li željeli da me ucjenjuju, ili samo uzmu moj novac, ali nisam se dao - pisao je.

U drugom pismu piše o "mukama neodlučnosti":

- Moj sastanak bio je zakazan za ovu večer. Zaista gorko-slatka dilema! Konačno sam odlučio da odem. Proveo sam dva apsolutno divna sata u najromantičnijim okolnostima. Bio sam uplašen, bio sam uzbuđen, strahovao sam od najtišeg zvuka. Zagrljaji, poljupci, odličan stan... Nježan razgovor, kakvo uživanje!

Čajkovski je ostavio više od 5.000 pisama, a novo izdanje, zvano "The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive", sadrži pasuse koje je cenzurirao njegov brat i budući biograf Modest Iljič, kao i sadržaj koji su cenzurirali ostali ruski biografi.

Razgovori odražavaju skromnu i stidljivu prirodu Čajkovskog, kao i njegove svakodnevne nesigurnosti.

- Prošlo je mnogo godina prije nego što sam shvatio da sam, čak i kao kompozitor, jednostavno talentirana osoba, ne vanserijski fenomen - pisao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.