OSVETA

Nakon 22 godine otkriveno ko je zaista ubio poznatog repera Tupaka

Arhiv

B92

5.7.2018

Hip-hop zvijezda Tupak Šakur (Tupac Shakur) ubijen je prije 22 godine u Las Vegasu. Nakon dugogodišnje potrege za ubicom, špekulacija i teorija zavjere koje su se pojavljivale svojevremeno, jedan reper odlučio je priznati ko je izvršilac djela.

Legendarni reper Tupak imao je samo 25 godina kada je upucan u septembru 1996. godine, nakon što se vraćao s meča Majka Tajsona (Mike Tyson). Uprkos naporu ljekarskog tima, poslije šest dana reper je podlegao povredama.

Krivica za ubistvo padala je na reperovog rivala Notrijus B.I.G-ja (Notorious) i Paf Didija (Puff Diddy), pa sve do policije i Najta (Knight). Ipak, nakon toliko godina općeprihvaćena teorija je da je pucnjava rezultat sukoba losanđeleskih bandi, Blodsa I Kripsa (Bloods i Crips).

Sada je konačo bivši gangster i reper Kif D (Keffe), čije pravo ime je Duan Kit Dejvis (Duane Keith Davis), odlučio otkriti svijetu da je on bio pomagač u izvršenju ovog čina. Reper je svoje priznanje iznio u sklopu ''Netflixove'' nove serije ''Unsolved, the Tupac and Biggie Murders'', a njegova ispovijest je šokirala mnoge.


Dejvis, kome je dijagnosticiran rak, odlučio je pričati sada s obzirom na činjenicu da mu njegova bolest daje imunitet i isključuje krivičnu odgovornost

- Bio sam glavni u Komptonu, diler i jedini preživjeli koji vam može ispričati stvarnu priču o ubistvu Tupaka - započinje svoju priču Kif. 

U dokumentarcu, Dejvis opisuje kako je sjedio na prednjem sjedištu bijelog kadilaka iz koga je otvorena pucnjava. Dejvis kaže da je automobilom upravljao Terens Braun (Terrence Brown), dok su Deandri "Dre" Smit (Deandry Smith) i Dejvisov rođak Orlando "Bejbi Lajn" Anderson sjedili na zadnjem sjedištu.  

Braun, Smit i Anderson su bili dio bande sve do smrti.

Prije samog ubistva, oni su satima tražili Tupaka kojeg su okrivili da je pretukao jednog od njihovih članova bande – u klubu 662.

Posjetili su klub, a kada ga nisu našli, nastavili su voziti. U sljedećem trenutku spazili su ga u BMW-u, a kroz otvoreni krov su vidjeli da stoji kao slavna ličnosti na paradi.

- Da nije virio kroz otvoren krov, nikada ga ne bismo vidjeli - kaže Kif.

Kada su ga direktno pitali ko je otvorio vatru na njega, Dejvis je odgovorio s osmijehom:

- Morat ću to zadržati za sebe zbog uličnog kodeksa. Znam samo da su hici došli sa zadnjeg sjedišta.

U prethodnom policijskom izvještaju Dejvis je identificirao njegovog rođaka Andersona kao počinioca ovog ubistva, tvrdeći da je iz desne ruke pucao na Tupaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.