ROK LEGENDE Koncert legende 22. jula ispod Starog mosta u Mostaru

Tifa: Treba biti optimista, čak i kad rezultati na terenu govore drugačije

E. SKENDEROVIĆ
18.07.2018 08:07

Mladen Vojičić Tifa održat će 22. jula koncert na platou ispod Starog mosta u Mostaru, čime će biti obilježena Evropska godina kulturne baštine. U razgovoru za “Dnevni avaz” Tifa nam je kazao da ovaj koncert za njega ima posebnu simboliku s obzirom na to da je riječ o 14. godišnjici završetka obnove Starog mosta. 

 Specifičan ambijent

Kako je kazao u nedavnom intervjuu za naš list, kad je na poslovnom planu angažiran, više boravi u Beogradu, ali je već određeno vrijeme u rodnom Sarajevu i nije ga napustio. Trenutno vrijedno radi na novim pjesmama, a publici u Mostaru garantira istinski rok spektakl.

- Što se tiče repertoara, bit će to moj opus kroz “Bijelo dugme”, “Vatreni poljubac”, “Divlje jagode”… ali će biti i pjesama sa mog posljednjeg albuma “Spreman sam na sve”. Iza mene ima toliko mnogo hitova da garantiram da publici neće biti dosadno. Naprotiv, uživat će. Osim toga, specifičan je ambijent gdje sviram, bit će tu, siguran sam, mnogo ljudi, što naših, što turista – kazao je Tifa.

Iako je u gradu na Neretvi svirao prije nekoliko mjeseci, na Mostar Film Festivalu, kad je predstavljen dokumentarac “Tifa”, koncert ovog puta ima posebnu simboliku. Za Mostar ga, ističe, vežu samo lijepa sjećanja.

- Meni je Mostar uvijek ostao u sjećanju onakav kakav je bio, a o trenutnoj situaciji i Mostaru danas, ne trebam ja da raspravljam, znamo svi šta se dešava. Uglavnom, treba biti optimista i vjerovati da će biti bolje bez obzira na to što rezultati na terenu govore drugačije. Jednostavno, nada posljednja umire i nikad se ne treba predavati – smatra rok pjevač.

I u životu je, ističe, okrenut pozitivnim stvarima.

- Inače sam u životu optimista, mada, realno gledajući situaciju, ne treba tražiti hljeba preko pogače, ali treba biti svjestan da stvari ne idu onim tokom kakvim mi zamišljamo. Bilo bi najbolje kad bi život bio krojen onako kako mi želimo, ali nažalost, nije tako, ima neko ko odlučuje o tome. Daj, Bože, zdravlja, to je najvažnije – iskren je Tifa.

Dva agregata

Za “Dnevni avaz” otkriva kako priprema još jedan značajan koncert. Održat će se 24. novembra u nekadašnjoj “Slozi”, današnjem “Cinemasu”, na 25. godišnjicu prvog koncerta u opkoljenom Sarajevu.

- Bio je to prvi koncert koji je održan u opkoljenom Sarajevu, sa dva agregata, kad smo moj rahmetli menadžer Ruždija Metanović i ja prikupili sredstva za ortopedska pomagala djeci – prisjetio se Tifa 1993. godine.

Korak po korak

- Vrijedno radim u studiju oko novih pjesama, sarađujem i sa Zeletom Lipovačom, snimamo zajedničku pjesmu. Osim toga, ono što mi je trenutno prioritet je “Bijelo dugme”, saradnja s Goranom Bregovićem, ali korak po korak – kaže Tifa.

NA VRH