AMUS

Čestitka povodom "Međunarodnog dana intelektualnog vlasništva"

Čestitka povodom "Međunarodnog dana intelektualnog vlasništva". AMUS

Piše: M.D.A.

26.4.2022

Danas, 26. aprila, je Međunarodni dan intelektualnog vlasništva koji se obilježava u cijelom svijetu kako bi se slavio kreativan stvaralački rad i značajan doprinos autora i inovatora ka napretku i razvoju društva.

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) čestita ovaj dan Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, svojim članovima, autorima muzičkim stvaraocima cijelog svijeta ali i svim ljubiteljima muzike gdje god i ko god oni bili.

Ove godine Međunarodni dan intelektualnog vlasništva skreće pažnju na doprinose mladih ali i izazove sa kojima se u svom radu susreću.

Ne kaže se bez razloga da na mladima muzika ostaje.

Oni daju posebnu čar muzičkom stvaralaštvu tražeći i izmišljajući nove melodije, uzbudljive ritme, zarazne rime. Mladi na svojstven način tumače i oblikuju svoj i naš svijet. Muzika je bogatija i bolja zbog onog što oni rade sa njom.

Bez mladih nema muzike ali nema ni društva. Suočeni sa izazovima i državom bez sluha, mladi traže opskrbu, sigurnost ali i dužno priznanje izvan granica naše države. Svaka mlada osoba koja ode je gubitak, i predstavlja jednu notu manje u simfoniji našeg društva.

AMUS je svjestan doprinosa ali i izazova sa kojim se susreću mladi stvaraoci muzike u našem društvu.

Naše Udruženje aktivno podržava mlade od malih nogu do njihovog stasavanja u vješte stvaraoce muzike.

Partnerski radimo sa obrazovnim ustanovama iz cijele države, sa nevladinim organizacijama, horovima ali i brojnim pojedincima na muzičkom osvještavanju i obrazovanju mladih.

Kroz Fond sa kulturne i socijalne namjene AMUS je podržao brojne projekte usmjerene na mlade autore muzičke stvaraoce u njihovom muzičkom djelovanju, i nastaviti će da podržava u budućnosti.

Predanost AMUS-a ka podršci mladim autorima muzike u BiH se može posebno vidjeti u tome što svake godine AMUS daje nagradu za najboljeg mladog autora te za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH.

Imenovana po voljenom i vječito mladom Draženu Ričl-u AMUS-ova nagrada za najboljeg mladog autora jasna je indikacija nevjerovatnog bogatstva ali i iznimnog kvaliteta mladih autora muzike naše države.

Do sada ovu nagradu su dobili:

• 2020. godina – Sinanović Lejla i Dino Mangafić

• 2019. godina – Galijašević Damir

• 2018. godina – Helem Nejse

• 2017. godina – Sassja (Sanela Halilović)

Ako i Vi želite da pomognete našim mladima muzičarima sve što trebate da učinite jeste da slušate i podržavate njihovu muziku, tražite i insistirajte da se na radiju, TV-u i drugim digitalnim servisima emituje muzika mladih BH autora.

Samo na taj način pokazat ćemo mladim autorima koliko nam znače i motivirati ih da ostanu u našoj simfoniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.