IDENTITET NAŠIH PROSTORA

Otrgnuto od zaborava: Sevdah još uvijek živi

Safet Isović je više od 50 godina komponovao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki

Safet Isović: Čuvao sevdalinke od zaborava. Instagram

22.2.2023

Sevdalinka kao tradicionalna bosansko-hercegovačka narodna pjesma već stoljećima odolijeva vremenu i prenosi se s generacije na generaciju. 

Kao identitet i kulturna baština naše države sevdalinka još uvijek živi, a legende sevdaha se ne zaboravljaju.

Safet Isović

Safet Isović je više od 50 godina komponovao i pisao tekstove, bilježio i čuvao od zaborava na hiljade sevdalinki. Mnoga priznanja, plakete i povelje svjedoče o njegovoj veličini, među njima Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, te 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj dilbere”, “Kiša bi pala”, “Mujo đogu po mejdanu voda”, “Od sveg’ me je sačuvala majka”, “Kolika je šeher Banja Luka”, “Put putuje Latif-aga”, “Zmaj od Bosne" i druge.

Silvana Armenulić

Silvana Armenulić, je jugoslavenska interpretatorka novokomponovanih narodnih pjesama i sevdalinki.

Najpoznatije tradicionalne pjesme: "Djevojka je pod đulom zaspala", "Đul Zulejha", "San zaspala", "Svi dilberi mog dilbera nema", "Bol boluje mlado momče", "Pusti me majko", "Bosa Mara Bosnu pregazila", "Mene moja zaklinjala majka" i druge.

Snimila je i duete sa raznim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Aleksandrom Trandafilovićem ("A što ti je mila kćeri jelek raskopčan", "Ima dana"), Cunetom Gojkovićem ("Gdje si, da si moj golube", "Kad u jesen lišće žuti"), Arsenom Dedićem ("Život teče", "Sve bilo je muzika").

Zaim Imamović

Njegovo ime, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Većinu svoga života proveo je u tumačenju i interpretiranju sevdalinke.

Zaim Imamović se najviše pamti po tri melodije: “Gledaj me draga”, “Mujo kuje konja po mjesecu” i “Konja vodim, pješke hodim”.

Prva novokomponovana pjesma koju je Zaim zapjevao bila je kompozicija Joze Penave “Bosno moja poharana”, a zatim “Sarajevo, behara ti tvoga”. Od pomenute pjesme se nije odvajao, uvijek bi je među prvima stavljao na repertoar. 

Hanka Paldum

Hanka Paldum je bosanskohercegovačka pjevačica i jedna od najeminentnijih interpretatora bosanske sevdalinke. Od prvog razreda osnovne škole je pjevala u školskom horu.

Prva sevdalinka koju je snimila bila je „Moj beharu, ko li mi te bere“. Pobjeda na festivalu amatera pjevača „Pjevajmo danu mladosti“ omogućila joj je da snimi prvu singl ploču „Pokraj puta rodila jabuka“ 1975. godine za sarajevski Diskoton. Nakon toga je snimila singl ploču sa dvije pjesme „Ljubav žene“ i „Burmu ću tvoju nositi“ uz pratnju Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Sarajevo.

Hanka je snimila još mnoštvo pjesama za arhiv Radio Sarajeva, od kojih je najpoznatija “Stade se cvijeće rosom kititi”. Paldum se u Bosni i Hecegovini danas smatra kraljicom sevdaha. Bila je veliki prijatelj s Mehom Puzićem, s kojim je i snimila poznatu duetsku pjesmu “Hajde, dušo, da ašikujemo”.

Nedžad Salković

Nedžad Salković, rođen 06. januara 1941. godine u Tuzli, jedan je od najpoznatijih jugoslavenskih i bosanskohercegovačkih interpretatora sevdalinke. Pjesma, posebno sevdalinka, od njegove je najranije mladosti njegov životni saputnik, ili, kako ima običaj reći, “To je moj dobri ahbab”.

Tokom karijere, snimio je preko 70 gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, CD-ova i TV emisija. Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada.

Tokom blistave karijere, dodjeljivana su mu mnogobrojna značajna umjetnička i društvena priznanja, poput Estradne nagrade Jugoslavije 1986. godine i Estradne nagrade BiH, te Oktobarske plakete grada Tuzle 1982. i 1999. godine i Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem 1987. godine.

Iako je do sada snimio brojne pjesme, Nedžada svi ipak prepoznaju po dvije: “Ne klepeći nanulama” i „Nek’ mirišu avlije“. 

Sve su ovo legende koje su doprinjele sevdahu i našim prostorima, a i šire, te učinile da sevdalinka još živi. Neki od njih nisu među nama, neki još uvijek rade i stvaraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.