UJEDINJENI U MUZICI

Veliko finale Eurosonga 2023.: Hoće li pobijediti Švedska

Iz regiona za pobjedu se bore Hrvatska, Slovenija i Srbija

"Let 3": Predstavnici Hrvatske favoriti iz sjene. Foto: Pixsell

13.5.2023

U subotu se održava veliko finale Eurosonga u Liverpulu. Za prvo mjesto se bori 26 zemalja. Iz prvog polufinala se plasiralo 10 zemalja - Hrvatska, Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška.

Iz drugog polufinala plasirali su se Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litva, Poljska, Australija, Armenija i Slovenija.

Mjesto u finalu bez kvalifikacija imaju Francuska, Italija, Španija, Njemačka, Velika Britanija, a ove godine i Ukrajina.

"Ujedinjeni u muzici" slogan je ovogodišnjeg Eurosonga koji demonstrira partnerstvo između Velike Britanije i Ukrajine te grada Liverpula, domaćina takmičenja.

Šta kažu kladionice

Stanje na kladionicama uoči finalne večeri ukazivalo je na to da će pobijediti Švedska koju predstavlja Lorin (Loreen) s pjesmom "Tattoo". Slijede je Finska i Ukrajina. Iz regiona u finalu se bore Hrvatska, Slovenija i Srbija.

Hrvatska s grupom "Let 3" se nalazi na 11. mjestu na kladionicama, Slovenija na 18. mjestu dok je Srbija na 23.

Članovi riječke grupe "Let 3" po mnogima su favoriti iz sjene nakon što su oduševili publiku u prvom polufinalu. Mnogo toga ovisi i od Zorana Prodanovića Prlje, koji je prehlađen te je u prvom polufinalu imao probleme s glasom.

Predstavnik Srbije Luke Black pjeva numeru "Samo mi se spava", a on je tokom nastupa u polufinalu odao počast žrtvama dva masakra u koja su se nedavno dogodila u Srbiji. Na bijeloj košulji je nosio crnu traku u čast žrtvama stravične tragedije koja je potresla cijelu regiju.

Slovenija ove godine na Eurosongu predstavlja indie-bend "Joker Out". U drugoj polufinalnoj večeri, Slovenci su nastupili 10. po redu, a svojom pjesmom "Carpe Diem" rasplesali su liverpulsku dvoranu i zaradili glasne ovacije publike. Mladi Slovenci u odličnim su odnosima s članovima "Leta 3", a od Prlje i Mrleta ranije su dobili i jednu nemoralnu ponudu.

- Oni su stvarno zgodni dečki. Voljeli bismo se poigrati s njima, ako budemo imali prilike za to – poručili su Prlja i Mrle.

Slovenci ove godine nisu svoje predstavnike birali kroz muzičko takmičenje, već je odluku donio žiri nacionalne kuće. Članovi grupe su veliki obožavatelji Eurosonga, a pjesmu s kojom predstavljaju svoju zemlju napisali su sami.

Albina Keljmendi 11. maja nastupila je u drugom polufinalu Eurosonga pod zastavom Albanije. Otpjevala je numeru "Duje", a ovih dana u Liverpulu je prava zvijezda i hit. Ipak, nije samo ona – tu je cijela porodica Keljmendi. Rame uz rame s njom nastupili su svi članovi njene porodice – tu su otac i majka, brat i dvije sestre.

Lorin: Švedska predstavnica nastupa s pjesmom „Tattoo“. Foto: AP

Voditeljska zvijezda

Publika je oduševljena i jednom od voditeljica - Hanom Vadingem (Hannah Waddingham, 48). Glumica privlači pažnju svojim izgledom, ali i vokalnim sposobnostima, pa su mnogi za nju istakli da je prava zvijezda na ovogodišnjem Eurosongu.

Hana je nastupala u brojnim mjuziklima, a njena majka je bila operska pjevačica, kao i njen djed i baka po majci te je u jednom trenutku pokazala svoje glasovne sposobnosti.

Predstavnica Izraela, 22-godišnja Noa Kirel, je nastupila u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga. Ovu poznatu izraelsku glumicu, pjevačicu i sutkinju u šouu "Israel Got Talent" mnogi je smatraju najzgodnijom takmičarkom, a već ima fanove i među drugim izvođačima.

"Definitivno moja pobjednica", "Pjesma je odlična, a ples vatren, baš kako i treba biti na Eurosongu", "Prelijepa je i tako talentirana", neke su od reakcija na njen nastup.

Odbijen Zelenski

Organizatori su odbili zahtjev predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se obrati na finalnoj večeri Eurosonga.

Od njega se očekivalo da u videoobraćanju pozove svijet da nastavi svoju podršku borbi Ukrajine u ratu protiv Rusije. Evropska radiodifuzna unija saopćila je da bi obraćanje Zelenskog narušilo "nepolitičku prirodu događaja".

Ukrajina je pobijedila prošle godine na Eurosongu, ali zbog rata takmičenje se održava u Liverpulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.