OTPJEVAO JE KEMAL MONTENO

Kako je Haf napisao legendarnu pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja"

Naslov je njegov, a ostali sadržaj je moj - govorio je Hafizović

Alija Hafizović Haf: Svestrani umjetnik. Printscreen

N. Aj.

16.5.2023

Kemal Monteno otpjevao je jednu od najljepših pjesama gradu Sarajevu – „Sarajevo, ljubavi moja“.

Ova numera je postala svojevrsna himna Sarajeva.

Nastala je 1976. godine, a inicijator joj je bio sam Monteno. On je napisao muziku za pjesmu, osmislio upečatljivi naslov, dok je stihove koje će pamtiti generacije napisao slikar, karikaturista i pisac Alija Hafizović Haf, koji je jučer preminuo u 83. godini.

Pjesma je na 10. festivalu Vaš šlage sezone te davne godine Montenu i Hafizoviću donijela nagrade i otisnula se na put uspjeha koji traje i danas. Monteno je tada osvojio nagradu "Velika zlatna lira", a Hafizović "Malu zlatnu liru" za najbolji tekst festivala.

Hafizović se uvijek prisjećao vremena kada je numera "Sarajevo, ljubavi moja" i nastala.

- Spominju se toponimi sarajevski, recimo Igman, Vilsono šetalište, Veliki park... Provučeno je kroz tekst. Kemal Monteno je zvao mene telefonom i kaže: "Evo, napravio sam neku melodiju, s vremena na vrijeme se ponavlja "Sarajevo, ljubavi moja". Naslov je njegov, a ostali sadržaj je moj - govorio je Hafizović o nastanku kultne pjesme.

Hafizović je s muzikom počeo od sviranja usne harmonike, pa je postao jedan od osnivača "Indexa" i prvi pjevač. Pisao je, slikao i crtao karikature. Svestrani umjetnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.