PET DANA NAKON GAŠENJA

Drama privedena kraju: Croatia Records kanal vraćen na YouTube

Gospodin iz Beograda koji nas je prijavio za kršenje autorskih prava dobio je svojih pet minuta – izjavio je direktor Croatie Records, Babogredac

Croatia records. Promo

Dž. H. M.

4.11.2023

Nakon što je medijima odjeknula vijest o nestanku Croatie Records sa YouTube platforme, ova dramatična saga dobila je i nastavak kojem smo se svi nadali.

Naime, kako prenose mediji, kanal ove izdavačke kuće u cjelosti je vraćen na platformu, sa svim objavljenim sadržajima.

- Gospodin iz Beograda koji nas je prijavio za kršenje autorskih prava dobio je svojih pet minuta – izjavio je direktor Croatie Records, Želimir Babogredac, u razgovoru za 24 sata.

Podsjetimo, kanal ove izdavačke kuće 31. oktobra je nestao sa YouTube platforme. Nakon što je vijest o tome dospjela u medije, počele su špekulacije o razlogu iza gašenja.

Tada je Babogredac izjavio kako je najvjerovatnije riječ o hakerskom napadu. No, nedugo nakon toga iz Beograda su pristigle vijesti kako je kanal ugašen zbog kršenja autorskih prava.

Iz kompanije Connect Network objasnili su da je kanal Croatie Records uklonjen zbog Tome Zdravkovića. Prema njima, Croatia je izdala nekoliko albuma bez autorskih dozvola porodice. Među spornim autorima se nalazi i Amira Medunjanin, koja je izdala album sa 12 kompozicijskih obrada Zdravkovićevih pjesama.

Toma Zdravković. Facebook

Mirko Čajić, PR beogradske kompanije, rekao je kako su spor pokušali riješiti mirnim putem. Budući da, prema njemu, Croatia Records na to nije reagovala, Čajić je podnio 50 elektronskih prijava koje su rezultirale privremenim gašenjem.

Tom prilikom je Babogredac napomenuo kako su se i prije događale slične situacije. No, u 11 godina, koliko je on na čelu najveće hrvatske izdavačke kuće, nikada nije došlo do potpunog gašenja kanala.

Srećom za Croatiu Records i brojne umjetnike pod njihovim okriljem, ova dramatična saga koja je preplavila medije nije dugo trajala. Pet dana nakon gašenja kanal je ponovno dostupan na YouTubeu, a zanimljivo je kako su vraćene i pjesme i spotovi Tome Zdravkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.