MOST DO MOGA ZAVIČAJA

Nedeljko Bilkić za "Avaz": Jedva čekam da zapjevam na "Večeri sevdalinki", u Sarajevu sam u svojoj avliji

Učestvuju i Hari Mata Hari, Dragan Stojković Bosanac, Adnan Jakupović, Zekija Suman, koju će na sazu pratiti Avdo Lemeš, Marija Šestić i brojni drugi

Nedeljko Bilkić. Avaz

22.11.2023

Sarajevo će 1. decembra biti mjesto održavanja istinske muzičke poslastice. Naime, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će upriličena „Večer sevdalinki“, na kojoj će učestvovati niz eminentnih pjevača: Nedeljko Bilkić, Hari Mata Hari, Dragan Stojković Bosanac, Esad Kovačević, Adnan Jakupović, Zekija Suman, koju će na sazu pratiti Avdo Lemeš, Marija Šestić, Alma Subašić, Izeta Milišić, Šejla Grgić te Pavao Anić. Sve njih pratit će orkestar Dinka Mujanovića, koji ima 11 članova.

Veliki interes

Bilkić u razgovoru iz Beograda za „Dnevni avaz“ ističe da se veoma raduje dolasku u Sarajevo, kao i koncertu.

- Prije dvije godine sam pjevao ispred Vijećnice. Bilo je prekrasno, mnogo je pjevača bilo... Osjećam se baš onako kako se samo čovjek može osjećati u svom kraju. U svom, na svom. Što jedan moj kolega kaže: „Normalno da Neđa dobro pjeva sevdalinke, on je u svojoj avliji“ - govori nam dobro raspoloženi Bilkić.

Za „Večer sevdalinki“ vlada veliki interes u bh. prijestonici, što Bilkića veoma raduje.

- Dodijat će ljudima i ova nova muzika, svako se mora vratiti svome koljenu i korijenu - ističe legenda narodne muzike.

Volim pjevati

Ovaj rođeni Bugojanac iza sebe ima mnoštvo hitova, među ostalima, „Krčma u planini“, „Most do moga zavičaja“, „U amanet mi babo ostavio“, „Mala Šemsa“ i mnogi drugi.

Mada je zagazio u devetu deceniju, još ga, kako nam kaže, grlo služi.

- Ljekari kažu da sam dobro, a ja nekad možda i nisam baš dobro. Zdrav sam, hvala Bogu. Uvijek sam volio pjevati, to je moj život - ističe Bilkić.

Kad ozeleni

Na koncu nam kaže:

- Sad dolazim u Sarajevo na koncert, a, ako Bog da, eto mene u moj kraj kad sve ozeleni, na proljeće, ako me zdravlje posluži.

"Lisinski" voli sevdah, karte planule

Ovaj projekt sevdaha, čiji je producent i idejni tvorac Tomislav Kašljević, već skoro dvije decenije hara regionom, a sada će prvi put biti realiziran u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sve je krenulo od „Sevdaha u Lisinskom“, koji je prvi put održan prije 18 godina i koji je u međuvremenu postao brend. Ulaznice za ovogodišnji koncert 28. novembra su odavno rasprodate.

- U „Lisinskom“ je uvijek bilo puno. Oni baš vole narodnu muziku, a posebno sevdalinke. To je stvarno vrijedno. Treba čuvati ono što je naše - ističe Bilkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.