MARLEN DITRIH

Dino Šukalo za „Avaz“: Ni sanjao nisam da ću jednog dana raditi s Mirjanom Karanović

Kada smo se prvi put našli u mom studiju da prođemo kroz songove za predstavu, završili smo sav posao za manje od sat

Dino Šukalo. Avaz

27.12.2023

Narodno pozorište Sarajevo, zbog izuzetno velikog interesiranja publike, u 2024. godinu ulazi s hit-predstavom Harisa Pašovića „Marlen Ditrih: pet tačaka optužnice“. Predstava će  biti izvedena 3. i 4. januara.

U naslovnoj ulozi Marlen Ditrih (Marlene Dietrich) je jedna od najboljih glumica u regionu Mirjana Karanović. Osim nje, u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Muziku za predstavu komponirao je Dino Šukalo, pod okriljem njegovog studija „Modra rijeka“.

20 godina

- Svaki put kada me Haris zovne na telefon, ja prvo kažem „Može“, pa onda „Dobar dan“. To je čovjek koji me uveo u muziku za predstave i sarađujemo već 20 godina - kazao je Šukalo za „Dnevni avaz“.

Govorio je i o saradnji s glumačkom divom.

- Mirjanu Karanović sam još kao dijete gledao u „Petrijinom vencu“. Nisam ni sanjao da ću jednog dana dobiti priliku da radim s njom i divim se njenom beskrajnom talentu.

Kada smo se prvi put našli u mom studiju da prođemo kroz songove za predstavu, završili smo sav posao za manje od sat. Ona je došla potpuno spremna i otpjevala sve songove savršeno na dva strana jezika - istakao je Šukalo.


Mirjana Karanović. NP Sarajevo

Istinska diva

O njoj je govorio i Pašović:

- S Mirjanom Karanović radim već 35 godina. Radili smo „Dozivanje ptica“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, „Ružu vjetrova“ u Narodnom pozorištu u Subotici, „Hamleta“ u „East West Centru“ Sarajevo. U mom „Mefistu“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu Mirjana je igrala maestralno i zastrašujuće Adolfa Hitlera. Kad je u pitanju Marlen, bilo je jasno da tu ulogu mora igrati ne samo izvanredna glumica nego i diva. Mirjana Karanović je glumica evropskog formata (nominacija Evropske filmske akademije za najbolju evropsku glumicu), jedna od najboljih filmskih i pozorišnih glumica na jugoslavenskom prostoru i istinska filmska diva - rekao je reditelj.

Meta napada

- Zbog svojih političkih stavova i odbrane ljudskih prava Mirjana Karanović bila je često na meti raznih napada. Mirjana, također, fantastično pjeva, što je neophodno za ulogu u predstavi „Marlen Ditrih - pet tačaka optužnice“ i ima taj mistični oreol na sceni kao što je imala Marlen - izjavio je reditelj Pašović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.