AUTOMOBILI

Moćan sportski dizajn: Škoda Fabia RS Rally2 imala svjetsku premijeru

Ovaj potpuno novi trkaći rally automobil Škoda Motorsporta temelji se na četvrtoj generaciji najmanjeg proizvodnog modela češkog proizvođača – Fabiji

Nova Škoda Rally. Škoda Motorsport

M. K.

15.6.2022

Nova Škoda Fabia RS Rally2 imala je svoju svjetsku premijeru.

Ovaj potpuno novi trkaći rally automobil Škoda Motorsporta temelji se na četvrtoj generaciji najmanjeg proizvodnog modela češkog proizvođača – Fabiji. Iskorištava snage cestovnog modela, među njima i rafiniranu aerodinamiku, krutost tijela i nove proporcije.

U to dodaje određene trkaće značajke - zaštitni okvir, motor, mjenjač i podvozje - koje su razvijene kako bi se nosile s izazovnim uvjetima rally utrka, oslanjajući se na svo iskustvo Škoda Motorsporta, prenosi Tportal.hr.

Rally verzija Škode. Škoda Motorsport

S mnogo više prijanjanja u odnosu na prethodnu verziju, nova Fabia RS Rally2 sa sobom donosi 1,6-litarski četverocilindarski turbobenzinski motor koji je nastao na osnovici VW-ovog dvolitarskog motora, a za prijenos snage na obje osovine zadužen je 5-stepeni sekvencijalni mjenjač sa skraćenim prijenosnim odnosima.

Motor razvija 291 KS i 430 Nm najvećeg obrtnog momenta. Pored adekvatnih karoserijskih komponenti i ravne podnice, prijanjanju i ukupnoj upravljivosti pomoći će i dva mehanička diferencijala. Prečnik i širinu felgi timovi će birati u zavisnosti od podloge na kojoj će se rally voziti.


Izražen sportski dizajn. Škoda Motorsport

Zaključno s materijalom od kojeg je napravljen rezervoar za gorivo, svi elementi Fabije RS Rally2 u potpunosti odgovaraju aktuelnim normama FIA-e. Svi koji su pomislili da će Škoda opet praviti Fabiju RS ostat će razočarani, jer su u Škodi prilikom predstavljanja četvrte Fabije rekli da „hothatch“ verzija koju su nudili uz prve dvije generacije nije u planu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.