OFICIJALNO VOZILO MOTO GP

BMW XM kao nagrada za najuspješnijeg vozača tokom Moto GP kvalifikacija

Njemački automobilski gigant je dugogodišnji partner i ovo je znak za nastavak saradnje

BMW XM nagrada za najboljeg kvalifikanta MOTO GP-a. BMW

N. H.

3.5.2023

Kako već i tradicija nalaže, BMW će i ove takmičarske sezone nagraditi najuspješnijeg vozača tokom MOTO GP kvalifikacija, a nagrada je opet sportski BMW M model.

Dugogodišnji partner

BMW M je dugogodišnji partner MOTO GP-a, pri čemu je ovo već 21. izdanje BMW M Awarda (sem toga ovo je i 25. sezona u kojoj je BMW M i Oficijalno vozilo MOTO GP-a).

Pobjednik BMW M Awarda na kraju svake sezone kao nagradu dobijem BMW M automobil, a ove godine će to biti novi XM Label Red.

Novi samostalni M model 

Prošle godine, Frančesko Banjaja (Francesco Bagnaia) je obezbjedio titulu i M3 Touring G81 u Frozen Black boji.

Rekord inače drži Mark Markes (Marc Marquez) koji je sedmostruki osvajač ove nagrade.

BMW XM je prvi samostalni M model još od legendarnog M1, dok je ovaj novi XM Label Red najmoćniji BMW M drumski automobil do sad. 

BMW XM Label Red. Screenshot

Specifikacije automobila

Vozilo raspolaže sa 550 kW / 748 KS i 1000 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući kombinaciji 4,4 litarskog twin-turbo V8 benzinca i električnog motora.

Ubrzanje do 100 km/h traje 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Ovo se može povećati na 290 km/h uz opcioni M Driver's Paket.

Automobil se odlikuje i brojnim crvenim akcentima da bi se razlikovao od standardnog XM-a, a tu je i Toronto Red metalik traka.

Crveni kontrastni šavovi su na crnim površinama sjedišta, instrument tabli, oplata vrata i centralnoj konzoli, otvori za ventilaciju imaju crvene akcente, a ispod kontrolnog displeja nalazi se crvena značka XM.

Također, Harman Kardo Surround Sound System i Travel & Comfort System čine standardni dio opreme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.