POBOLJŠANA TEHNOLOGIJA

Škoda pokazala kako izgleda unutrašnjost novih modela Kodiaq i Superb

"Kodiaq" i "Superb" koriste poboljšanu verziju MQB platforme, a ponudu motora line dizelske, benzinske, blage hibridne i plug-in hibridne opcije

Novi Škodini modeli. Škoda

D. R.

29.8.2023

Češki proizvođač "Škoda" je otkrio izgled unutrašnjosti SUV-a "Kodiaq" i limuzine/karavana Superb, koji će biti predstavljeni u jesen, ističući poboljšanu tehnologiju, ergonomiju, praktičnost i održive materijale u kabini.

"Kodiaq" i "Superb" dijele istu MQB Evo platformu i većinu ponude pogona, što je razlog da imaju sličan izgled unutrašnjosti, baš kao i bliski modeli Volkswagen "TIguan" i "Passat Variant".

"Superb" ima nešto "čišći" dizajn armaturne ploče s povezanim ventilacijskim otvorima i ambijentalnim osvjetljenjem pune dužine na detaljima koji podsjećaju na aluminij. "Kodiaq" odlikuje motiv u obliku slova X, viša centralna konzola i još poneki detalj. Oba dizajna predstavljaju poboljšanje u odnosu na prethodnike jer izgledaju više premium i modernije.

Unutrašnjost automobila. Škoda

Samostojeći 13-inčni ekran

Također, oba modela su dobila samostojeći 13-inčni ekran osjetljiv na dodir, koji jej dio infotainment sistema. Visoko postavljeni ekran je možda manji od 15-inčnog koji koriste "Tiguan" i "Passat", no ipak se čini dovoljno velikim u odnosu na ostatak unutrašnjosti. Kombinovan je s 10-inčnim "Virtual Cockpitom" i "head-up" ekranom.

Škodini dizajneri su odlučili da se ne oslone na ekran kada je riječ o upravljanju važnim funkcijama vozila. Takozvani "Smart Dials" su tri rotirajuća push-button kontrolera za temperaturu te grijanje/ventilaciju sjedišta, dok je centralni prilagodljiv i može se koristiti za podešavanja brzine ventilatora, usmjeravanje strujanja zraka, pametni A/C mod, modove vožnje pa čak i za zumiranje mape u navigaciji. Korisnik ga može podesiti putem infotainment ekrana te mijenjati funkcije tako što ga pritisne i drži prema dolje.

Unutrašnjost automobila. Škoda

Također, oba modela su dostupna isključivo s DSG autoomatskim mjenjačem, čije su kontrole pomjerene na upravljački stub kako bi se oslobodio prostor na centralnoj konzoli za odlaganje različitih predmeta. Škoda je dodala i "Simply Clever" detalje kojih ima 28 u novoj generaciji. Među njima su bežični "Phone Box" 15W brzi punjač koji istovremeno puni do dva uređaja, aktivno hlađenje, brojni pretinci, opciona sjedišta s funkcijom masaže, kišobrani u vratima, strugač leda i drugo.

Hibridne opcije

Tekstil u unutrašnjosti napravljen je od 100 posto recikliranog poliestera, čime je unaprijeđena održivost modela. Za opcione kožne presvlake se koristi proces štavljenja koji podrazumijeva iskorištavanje ostataka prerade zrna kafe ili otpadne vode od prerade maslina.

"Kodiaq" i "Superb" koriste poboljšanu verziju MQB platforme, a ponudu motora line dizelske, benzinske, blage hibridne i plug-in hibridne opcije, a sve su uparene s DSG mjenjačem koji snagu prenosi na prednje ili na sva četiri točka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.