SJAJNI ITALIJAN

Banjaja ponovo prvak svijeta, Martin izletio sa staze

Čak je mogao biti i peti na današnjoj utrci bez obzira na rezultat Martina

Banjaja: U leđa mu gledaju Martin i Bezeki. Platforma X

E. Ć.

26.11.2023

Italijanski vozač Frančesko Banjaja (Francesco Bagnaia) je novi-stari prvak svijeta u motociklizmu. Sjajni Banjaja je u posljednjoj rundi Moto GP prvenstva, na utrci za veliku nagradu Valensije, odbranio titulu jer je na početku utrke sa staze izletio jedini njegov konkurent Horhe Martin (Jorge).

Vozio se 6. krug kada je Martin inicirao kontakt s Markom Markezom (Marc Marquez), a onda je došlo do sudara nakon čega su obojica završili u šljunku. Srećom, nisu zadobili povrede nakon pada.

Međutim, Martinovo izlijetanje značilo je jedno – Banjaja je tako i teoretski odbranio titulu jer je uoči ove utrke imao 14 poena prednosti. Čak je mogao biti i peti na današnjoj utrci bez obzira na rezultat Martina.

Znao je Martin da ima veliki zaostatak, pokušao je da dođe do titule, ali u toj želji je napravio grešku i sudar s Markezom.

Zanimljivo, Markezu je ovo bila posljednja utrka u Repsol Hondi nakon jedne uspješne decenije tokom koje je postao jedan od najboljih vozača u historiji Moto GP-a. On će od naredne sezone voziti za Ducati.

Inače, treći u generalnom poretku, iza Banjaje i Martina je Marko Bezeki (Marco Bezzeccchi).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.