PRISTUPAČNIJI MODEL

Tesla pravi novi automobil: Poznato koliko će koštati

Njegovo kodno ime trenutno je "Redwood", a proizvodnja bi trebala početi sredinom 2025. godine

Tesla. AP Photo / David Zalubowski, File

N. H.

27.1.2024

Iz kompanije Tesla rekli su dobavljačima kako žele započeti proizvodnju novog električnog vozila za masovno tržište.

Njegovo kodno ime trenutno je "Redwood", a proizvodnja bi trebala početi sredinom 2025. godine, prenio je Reuters. 

Kako njihovi izvori tvrde, u pitanju je kompaktni krosover. 

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) rekao je u srijedu, u razgovoru sa investitorima, da kompanija očekuje da počne proizvodnju svoje nove generacije EV u Teksasu tokom druge polovine 2025. godine.

Mask već govori o pristupačnim električnim vozilima i samovozećim robotaksijima, za koje se očekuje da će se proizvoditi na jeftinijim platformama za električne automobile sljedeće generacije.

Ti modeli, uključujući i onaj sa početnom cijenom od 25.000 dolara, omogućili bi Tesli da se takmiči sa jeftinijim automobilima na benzin i sve većim brojem proizvođača jeftinih električnih vozila (prije svega iz Kine).

- Tokom 2024. godine stopa rasta obima naših vozila mogla bi biti znatno niža od stope rasta ostvarene 2023. godine, pošto timovi rade na novim automobilima sljedeće generacije - piše u izvještaju Tesle o rezultatima.

Mask je prvi put obećao da će napraviti automobil od 25.000 dolara prije četiri godine, ali je taj plan kasnije odložio. Čini se da ga je sada ponovo oživio, a to bi bilo značajno jer Teslin trenutno najjeftiniji automobil košta oko 39.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.