SVJETSKO PRVENSTVO

Srbija razbila Italiju za prvo mjesto u grupi

Prvi put od 1994., otkada se vodi statistika na Mundobasketu, da neko ima najmanje 30 poena, pet asistencija i pet ukradenih lopti

Aleksandar Đorđević: Ostvaren cilj. Arhiv

Avaz Sport

4.9.2019

Košarkaši Srbije i Italije igrat će u drugoj fazi Svjetskog prvenstva u grupi "J" protiv Španije i Portorika, prvoplasiranih selekcija grupe "C". Međutim, današnjim uvjerljivim trijumfom nad Azurima rezultatom 92:77 izabranici Aleksandra Đorđevića stigli su do prvog mjesta u grupi "D", što im uoči duela s rivalima iz C grupe daje veliku šansu za plasman u četvrtfinale. 

Mečevi grupe "J" na programu su u Vuhanu, a prvi rival Srbije bit će Portoriko. Ovaj duel igra se u petak. Dva dana kasnije, u nedjelju, Srbija će odmjeriti snagu sa Španijom koja je u grupi "C" bila bolja od Portorika sa 73:63. Kako stoje stvari, našim istočnim komšijama pobjeda nad Portorikom donosi plasman među osam najboljih reprezentacija planete. 

Podsjetimo, poslije prve faze Svjetskog prvenstva u Kini formirat će se četiri grupe po četiri selekcije, a po dvije iz svake grupe će se plasirati u nokaut fazu Mundobasketa.

Nevjerovatno je bila bitna utakmica Srbije s Italijanima! Prostora za grešku nije bilo. Pritisak je bio prisutan jer je ovo bio meč koji će u velikoj mjeri utjecati na plasman u četvrtfinale. I dobili su ga "Orlovi" protiv žilavih Italijana - 92:77! Prelomili su i sebi otvorili put ka završnici turnira. 

Jeste Jokić bio je fenomenalan, Raduljica je odigrao sjajan duel i bio presudan s penalima u trećoj četvrtini, Jović je ubacio važne trojke, ali Bogdan Bogdanović je ponovo pokazao kakva je klasa od igrača! I u napadu i u odbrani (31 poen, pet asistencija, četiri skoka, pet ukradenih lopti). Prvi put od 1994. godine, otkad se vodi statistika na Mundobasketu, da neko ima najmanje 30 poena, pet asistencija i pet ukradenih lopti. 

Jokić je dao 15 poena, uz šest skokova i četiri asistencije, dok je Raduljica ubacio 12 poena. S druge strane, Danilo Galinari je postigao 26 poena, Marko Belineli je dodao 15, a Danijel Heket 13.

Inače, Mundobasket se nastavlja sutra, a jedan od najzanimljivijih duela igrat će reprezentacije Brazila i Crne Gore. Prema kladionici Mozzart, favorit je selekcija koju vodi Aleksandar Petrović, na koju je kvota za pobjedu 1.35. Pobjeda Crne Gore donosi kvotu od 3.50 na Mozzartu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.